Mannskapet på Kon-Tiki 2 er reddet fra flåten og er nå trygt ombord i en chilensk lastebåt etter 114 døgn i Stillehavet.

– Alle var i god form, men litt slitne etter å ha tilbrakt 114 dager på havet, sa sjefen for sjøsikkerhet i den chilenske regjeringen, Mario Montejo, skriver NRK.

Den chilenske marinen omdirigerte et handelsskip og sendte ut et overvåkingsfly for å lokalisere flåtene.

Ekspedisjonen består av to balsaflåter som seilte fra Lima i Peru i november. Etter 43 døgn på havet nådde de Påskeøya. Der kom Liv Arnesen ombord, og Pål Børresen fra Vollen mønstret av.

– Flåtene hadde begynt å gå i oppløsning, og det var et sjansespill å oppholde seg på dem, sa Montejo.

Ekspedisjonsdeltakerne hadde proviant til ytterligere 30 dager på sjøen.

LES OGSÅ: Avbryter Kon-Tiki2-ekspedisjon – skal evakueres i Stillehavet

Formålet med ekspedisjonen var å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya - og tilbake igjen. Mannskapet på Kon-Tiki2, inkluderer blant andre ekspedisjonsleder Torgeir Higraff fra Heggedal og bæringen Liv Arnesen. Flåtene kom frem den ene veien til Påskeøya, men turen tilbake har blitt såpass krevende at mannskapet ikke ser noen annen utvei enn å avbryte.

Hjemme i Vollen sitter Pål Børresen og følger nøye med. Han var selv mannskap den første halvdelen av turen fra Peru til Påskeøya, og kom hjem 2. juledag.

På grunn av El Ninio har de ikke fått de vindene de var blitt forespeilet under normale forhold. Det betyr at de har seilt to skritt frem og ett tilbake. Da tar det veldig lang tid.

– Har du vært bekymret?

– Nei, for jeg vet hva flåtene er gode for, de er fantastiske fartøy å seile med. Vi har langt på vei bevist at det går an å seile fra Sør-Amerika til Polynesia og tilbake, og vi har gjort mye forskning underveis som jeg er stolt av, sier Børresen.

LES OGSÅ:  Liv Arnesen til Stillehavet med Kon-Tiki 2

På Kon-Tiki 2s nettside skrev ekspedisjonsleder Torgeir Higraff at han hadde besluttet å avslutte ferden, og at mannskapet gjorde seg klart til å forlate flåtene.

– Vi innser at det vil ta for lang tid å nå fram til Sør-Amerika, og vi foretrekker derfor å evakuere slik at alle kommer i sikkerhet, uttalte Hirgraff, skriver NRK.

– Under normale forhold ville vi ha nådd fram nå. I stedet er vi fortsatt 900 nautiske mil fra land, og værvarslene er ikke lovende. Vi er ved god helse og godt mot, og det er ingen nødsituasjon, fortsatte han.