Bærums ordfører tror på storkommune

TENKER STORT: Asker og Bærum, Hole, Røyken og Hurum kan bli en tung aktør med nasjonalt gjennomslag og påvirkningskraft, mener Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (t.v.). Kollega Lene Conradi i Asker mener en slik eventuell storkommune i så fall må få status som både kommune og fylke på lik linje med Oslo.

TENKER STORT: Asker og Bærum, Hole, Røyken og Hurum kan bli en tung aktør med nasjonalt gjennomslag og påvirkningskraft, mener Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (t.v.). Kollega Lene Conradi i Asker mener en slik eventuell storkommune i så fall må få status som både kommune og fylke på lik linje med Oslo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Asker og Bærum bør slå seg sammen med Hole, Røyken og Hurum. Hvis ikke, vil vi bli spist opp av Oslo og Drammen, tror Bærums ordfører.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

– Jeg tror en kommunesammenslåing kan være løsningen på vår strategiske posisjon på sikt. Da blir vi en tung aktør med nasjonalt gjennomslag og påvirkningskraft – samtidig som vi ikke blir spist opp av en sterk hovedstad og en raskt voksende Drammen-region, sier Lisbeth Hammer Krog til Budstikka.

Hun har nettopp tonet flagg i debatten om kommunesammenslåing overfor 330 deltagere på Bærum Næringsråds Næringslivsdag i Scandic Fornebu tirsdag. Manglende resultater i areal- og samferdselsutfordringene ligger til grunn for resonnementet.

Redd for politikerforakt

– Jeg tror vi må erkjenne at dagens organisering i Oslo-regionen ikke er hensiktsmessig. Vi trenger en bærekraftig forvaltning for å få løst de store utfordringene vi i dag står overfor. Det har vi ikke nå, og det skaper politikerforakt, sa Hammer Krog – med klar adresse til det nye byrådet i Oslo og usikkerheten de har skapt om realisering av ny E18.

Askers ordfører Lene Conradi deltok i samme dialogmøte som Hammer Krog, men holdt kortene tettere til brystet.

LES OGSÅ: Taper på sammenslåing

Både kommune og fylke?

– Jeg ønsker å legge til rette for en god prosess og forankring i denne saken frem mot neste sommer, og vil ikke forskuttere noe frem til da, sa hun.

– Hva tenker du om Hammer Krogs tanker om en storkommune mellom Oslo og Drammen?

– Hvis det skulle bli aktuelt å slå sammen så store kommuner som oss, må det være en forutsetning at vi får status som både kommune og fylke, med ansvar for blant annet videregående opplæring og samferdsel, akkurat slik Oslo har i dag, mener Conradi.

LES OGSÅ: Han vil ha sammenslåing – hun vil ikke

Region med felles utfordringer

Hammer Krog mener man bør vurdere å la Asker, Bærum og de tre nabokommunene inngå som en del av Oslo fylkeskommune, så lenge det er tre forvaltningsnivåer i landet – altså ikke lenger Akershus, som hun føler dras stadig sørover mot Østfold.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) understreket i sitt innlegg at Asker og Bærum, Hole, Røyken og Hurum allerede er en region som henger sammen og har felles utfordringer.

ADVARER: Asker og Bærum kan bli skviset mellom Oslo og Drammen, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

ADVARER: Asker og Bærum kan bli skviset mellom Oslo og Drammen, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto:

LES OGSÅ: Taper på sammenslåing

– Men med dagens organisering dras alle i forskjellig retning. Beslutninger løftes til et høyere politisk nivå, og til slutt kan hele området bli skviset mellom Oslo og Drammen.

Artikkeltags