Skip to main content

Lingjærde hedret av kongen i går

HEDRES I DAG: Kunsthøgskolen ligger i Seilduksfabrikkens område på Grünerløkka, der Merete Lingjærde er dosent og studieleder for Bachelorstudiet i jazzdans. Foto: Nina Abrahamsen

Merete Lingjærde hedres av kong Harald for sin kamp for jazzdans gjennom 25 år. Torsdag kan hun bli valgt til ny prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jazzdans er så rikt i seg selv, i sitt fysiske, rytmiske språk. Det er en kunstnerisk uttrykksform som fortjener større plass, ikke bare bak en stor artist. Min visjon har vært å inspirere til å videreutvikle denne genren til det vi kaller samtidsjazz, sier Merete Lingjærde, dosent og studieleder for Bachelorstudiet i jazzdans på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO).

Lingjærde er også kvinnen bak Oslo Danse Ensemble (ODE), der hun har vært kunstnerisk leder de siste 20 årene. Det er innsatsen for ODE og jazzdans som gjør at hun hedres med audiens i dag, fordi hun har mottatt Kongens fortjenstmedalje.

– Det har blitt mye jobbing for knapper og glansbilder, mange kamper for å få støtte og respekt for jazzdans som kunstform. Men det har også resultert i mange arbeidsplasser og vi har spredt mye danseglede. Det er kjærligheten til og respekten for danserne som driver meg, sier Lingjærde.

LES MER:

ODE jubilerer: Danser for hvermansen

Unge dansere slutter tidlig 

Stjernekoreograf: – En kriger

Selv kom hun inn på danse- og pedagoglinjen på Balletthøgskolen først ved fjerde forsøk. Torsdag kan hun bli valgt til ny prorektor ved KHIO. Til uken skal hun i møte med Kulturrådet og håper også støtten til ODE kan fortsette.

– Merete Lingjærde har aldri vinglet og alltid stått på for det hun har trodd på. Hun har aldri solgt seg til hverken næringsliv eller politikere. En person som handler mer enn hun snakker og det er en sjeldenhet i dag, sier koreograf Jo Strømgren. Han forteller at jazzdans av mange er blitt uglesett og latterliggjort.

– Hun har vært en liten kriger på jazzdansens vegne og har gjort en kjempejobb, sier den kjente koreografen.

Kollega og dosent i moderne dans Monique Skavlan Sunderland er enig:

– Hun er en ildsjel av de sjeldne, og en ønskedrøm av en kollega: Idérik, effektiv og interessert.

LES OGSÅ: Danserne får føle ekte smerte og frykt

Visste ingenting

Det var på ODEs jubileumsforestilling i fjor, at Merete helt ut av det blå fikk vite at hun var tildelt Kongens fortjenestemedalje.

– «Jeg er da for ung», var det eneste jeg klarte å si. Det var veldig stas, sier hun.

– Det var først da jeg var kommet hjem etter forestillingen, og satt med et glass champagne og leste Facebook-meldinger, at tårene kom, forteller Lingjærde.

Hjemme i Asker henter tobarnsmoren krefter helst på eller ved sjøen – og gjerne på tur med hunden Pepsi (4).

Labradoodelen er forresten fetteren til kronprinsfamiliens Milly Kakao. Men rojal tilknytning til tross: Han får ikke bli med matmor på slottet.

LES OGSÅ: Viser dans om mobbing

Slik beholdt Ane Dahl Torp fotfeste i ungdomstida

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.