Skip to main content

Lilloe-Olsen vil bevare Bærum grønt

PÅ HJEMMEBANE: – På Bærums Verk finner vi det egentlige Bærum, sier Ole Andreas Lilloe-Olsen. Han er opptatt av å bevare dyrket mark og friluftsområdet, og er lite fornøyd med kommuneplanen som nylig ble vedtatt i kommunestyret.begge foto: KARL BRAANAAS

Først som godt voksen trådte Ole Andreas Lilloe-Olsen inn på den politiske arena. Trigget av arealpolitikk.

– Jeg har alltid vært et politisk menneske. Familien var politisk interessert. Min farfar representerte Venstre i Aker herredsstyre. Som ung var jeg særlig opptatt av forsvarsspørsmål og medlem av Norsk Forsvarsforenings Ungdom.

– Høres ut som om veien til Unge Høyre var kort?

– Har aldri vært med i noe annet parti enn Venstre. Jeg meldte meg inn i det året Sponheim gikk over fjellet etter å ha blitt valgt inn på Stortinget, det vil si i 1993, men forholdt meg passiv til etter årtusenskiftet.

– Miljøspørsmål har alltid vært sentralt for meg. Vi må erkjenne at vi er en del av naturen og forvalte den for kommende generasjoner.

– Det var arealpolitikken som fikk meg til å engasjere meg aktivt. Bærum var en verstingkommune rundt årtusenskiftet. Da ble et areal med dyrket mark tilsvarende 36 fotballbaner nedbygd i året.

LES OGSÅ: Balanserer vekst og vern

Kritisk til Høyre

– Men er ikke utbygging nødvendig for at Bærum skal ta sin del av befolkningsveksten i hovedstadsregionen?

– Bærum har tatt sin del av veksten og vel så det. Ingen annen kommune har tatt en større relativ andel i hovedstadsregionen. Kun Oslo har vokst mer. Fra 1960 til 2015 har Bærum doblet folketallet. Lenge hadde vi en jevn økning med 1.000 innbyggere i året. De siste årene har det økt betraktelig mer. 1.000 i året er passe. Det innebærer at vi trenger en ny skole hvert tredje år.

– Du er ikke nådig mot Høyre i arealpolitikken?

– Tidligere har Venstre vært med på å få Høyre til å snu i flere viktige saker. Men denne perioden sitter Høyre med absolutt flertall i kommunestyret. Det har medført at beslutningene tas i lukkede rom internt i partiet. Flertallet i Høyre bestemmer hva hele Høyres kommunestyregruppe skal mene. Beslutningene avgjøres ikke av folkevalgte. Det er sunt om vi får maktspredning i Bærum. Alle er tjent med å være med i et samarbeid.

LES OGSÅ: Brakmåling for miljø-Nikki

Angrer på en ting

– Gi et eksempel på saker Høyre har kjørt igjennom.

– Vi har fått en trist kommuneplan. Det burde være unødvendig å omdisponere verdens beste matjord til utbyggingsformål. .

– Jeg angrer på at jeg stemte nei da staten ville ha en landskapsvernplan for Tanumplatået. Vi ville heller satse på et grønt partnerskap med grunneier. Men senere fikk Høyre vedtatt en utbyggingsplan i stedet for en verneplan.

– Et annet eksempel er opprustningen av Kadettangen, som ble noe helt annet enn det vi tidligere hadde diskutert. Kadettangen kunne ha blitt rustet opp billigere og bedre.

– Dette har handlet mye om arealpolitikk. Andre politiske saker du brenner for?

– Venstres menneskesyn. Vi er opptatt av at beslutninger tas nærmest den det gjelder. Det bør gjennomsyre skolepolitikk, samt pleie og omsorgssektoren. Den enkelte må oppleve å bli sett. Det er en begrensning for demokratiet hva fellesskapet kan bestemme for individet.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.