Skip to main content

Lidenskapen ble butikk

DRØMMEN: Bård Risan forlot en sikker elektrikerjobb og gikk over til en veteranbilbutikk, Rud Vintage Garage, basert på egen innsats og usikker inntekt. – Jeg har aldri angret ett sekund, sier han godt fornøyd.
DRØMMEN: Bård Risan forlot en sikker elektrikerjobb og gikk over til en veteranbilbutikk, Rud Vintage Garage, basert på egen innsats og usikker inntekt. – Jeg har aldri angret ett sekund, sier han godt fornøyd.

Etter rundt 30 år la Bård Risan (49) bort elektrikerutstyret til fordel for eget veteranbilutsalg, Rud Vintage Garage.

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.)

I 31 1/2 år, for å være nøyaktig, jobbet Bård Risan som elektriker hos Lefdal Installasjon. I de siste 15 av disse årene gikk han svanger med veteranbildrømmen.

– Ja, lidenskapen er blitt butikk, forteller en stolt og ivrig mann fra Vøyenenga, Bård Risan.«Babyen» heter Rud Vintage Garage, etablert i våres og naturlig nok med beliggenhet på Rud, bilbyen i Bærum.

Hovedfokuset ligger på biler fra 50-, 60-og 70-tallet, og spekteret er bredt hva opprinnelsesland angår. Her kan man besiktige og handle veteranbiler i alle prisklasser og fra alle verdenshjørner, klassikere som Mustang, Plymouth og Chevrolet, men også mer nærliggende klassikere som Opel, Volvo og Volkswagen.

– Dette er ingen amcar-forretning. Her finner du en salig blanding av mange ulike bilmerker fra mange land, understreker den ektefødte Vøyenenga-mannen.

LES OGSÅ:

Kunder i kø for BMWs elbil-nyhet

– Det er nesten ingen rånere igjen

Grønt lys hjemme

Med full støtte på hjemmebane hos samboer og to sønner ble Rud Vintage Garage åpnet i mai tidligere i år.

– Nå er jeg nesten 50 år. Skulle jeg gjøre noe annet her i livet, måtte det bli nå – før jeg ville bli altfor gammel. Det er bedre å hoppe i det, enn å tenke for lenge.

Som sagt, så gjort. Konseptet med garage, eller garasje på norsk, har Risan hentet fra USA og England.

– Derav navnet på butikken også, med tanke på hvem jeg handler med, forklarer han.

– Hjertet mitt har alltid banket for eldre biler, biler med sjel, helt tilbake til da jeg som åtteåring begynte å samle på bilkort. Som privatperson har jeg hatt 150 biler opp gjennom årene. Det er en stund siden jeg har sluttet å telle. Du kan vel heller si, mens andre bytter damer, bytter jeg biler, humrer Risan.

Selvlært

Bård Risan bruker nettet og kontakter til å hente biler til forretningen på Rud.

– Eller at folk kommer hit med en bil som de tilbyr meg. Eller at jeg oppsøker bilklubber i Sverige og Danmark. Det er bare en times flytur unna. Jeg bruker også kontaktpersoner i USA. Eller noen få ganger handler det også om impulskjøp.

Selvlærte Risan gjør mye av skruingen selv, men han er nøye på at mekkingen ikke foregår i forretningslokalet.

I tillegg får jeg god hjelp av begge sønnene mine. Eldstemann på 21 år er også bilmekaniker. Men dagene blir likevel ofte lange, 12–14 timers økter.

– Det går ut over egen fysisk trening. Men jeg lover bedring. Når det er sagt, har jeg aldri angret ett sekund på mitt valg; lidenskapen som ble butikk, smiler Bård Risan bredt i skjegget.

Flere bilsaker fra Budstikka finner du her!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.