Skip to main content

Lettlest brosjyre om seksuelle overgrep

FORENKLET SPRÅKET: Rådgiverne Gro Kristine Sjønnesen fra Emma Hjort og John-Harald Wangen fra Åsbråtan, Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) og rådgiverne Cora Maria Galucio fra Bekkestua og Erik Songstad fra Gjettum under lanseringen brosjyren og nettsiden fra Bufdir.
FORENKLET SPRÅKET: Rådgiverne Gro Kristine Sjønnesen fra Emma Hjort og John-Harald Wangen fra Åsbråtan, Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) og rådgiverne Cora Maria Galucio fra Bekkestua og Erik Songstad fra Gjettum under lanseringen brosjyren og nettsiden fra Bufdir.

«Hvis noen har gjort et overgrep mot deg, har du rett til å få hjelp, bli trodd og bli beskyttet mot nye overgrep».

LES MER: – Dessverre en utsatt gruppe

Dette er budskapet i en brosjyre som skal gi mennesker med utviklingshemming bedre vern mot seksuelle overgrep.

– Denne gruppen kan nå få lettere informasjon om hva overgrep er, hvor grensene går og hvor de kan henvende seg, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne.

Ønsker krisetelefon

Brosjyren «Vern mot overgrep» er i utgangspunktet laget for voksne mennesker med utviklingshemming.

Rådgivningsgruppen for utviklingshemmede i Bærum kommune har sørget for at brosjyren er lettlest og forståelig for alle.

– Vi har byttet ut vanskelige ord. I tillegg har vi foreslått en egen krisetelefon for mennesker med utviklingshemming, sier en av rådgiverne, Cora Maria Galucio fra Bekkestua.

– Gruppen har gjort et stort arbeid, det har vært behov for mye endringer. Jeg har vært helt avhengig av gruppens ekspertise for å kvalitetssikre at språket er blitt forståelig, sier tilrettelegger Lars Ole Bolneset i kommunen.

– Det er viktig at utviklingshemmede blir bevisst på hvilke rettigheter de har, sier Gro Kristine Sjønnesen fra Emma Hjorth.

OGSÅ PÅ FORSIDEN NÅ:

Har flere vitner til knivstikkingen

Kommer med julekalender og trafikksaker til ordføreren

Lanserte nettside

Brosjyren og nettsiden vernmotovergrep.bufdir.no ble nylig lansert av Solveig Horne. Nettsiden er primært rettet mot fagfolk og inneholder retningslinjer, fagstoff og opplæringsmateriell for bedrifter og kommuner.

– Jeg er glad for å få dette på plass, det har vært etterlengtet. Nettsiden er et nyttig verktøy for alle som jobber med utviklingshemmede. Det gjør at de vet hva de skal se etter og hvordan de skal håndtere det de oppdager, sier statsråd Solveig Horne.

Satsingen er et samarbeid mellom Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

– For politiet og barnevernet er nettsiden blitt et viktig verktøy. Det vil bidra til å ivareta etterforskningssporet, gode avhør og sikre tekniske bevis, sier politioverbetjent Rolf Arne Sætre i Kripos.
han legger til at det også må jobbes med å bedre holdninger.

– Holdninger og kompetanse må gå hånd i hånd, sier han.

Trygghet viktig

– Det er viktig at hjelpere er trygge på hva de skal gjøre og hva de kan spørre om ved mistanke om overgrep, sier Sætre.

– Alt som sies må dokumenteres godt. Man må vite hvem som skal varsles og ikke minst hvem som ikke skal varsles, sier han.

Innholdet i nettsiden og brosjyren er kvalitetssikret av Kripos.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.