Skip to main content

Leter etter stoppordre for behandling av avdød 13-åring

Bodde her: I denne hytta på Beitostølen i Øystre Slidre kommune i Valdres bodde mor og datter fra sent i september 2015. Nyttårsaften døde datteren (13) og ambulansefolkene slo alarm da de så hvor avmagret hun var.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Minst fem ulike klinikker og helseinstitusjoner var involvert i behandling av Bærums-jenta som døde på Beitostølen nyttårsaften. Politiet prøver å finne ut hvem som stanset behandlingen.

– Moren hadde kjempet en håpløs kamp mot det organiserte samfunnet i mange år uten å få nødvendig hjelp, skrev den 13 år gamle Bærums-jentas familie til Budstikka i januar. Familien viste til at omfattende kontakt med fastleger, terapeuter, sykehus og institusjoner ikke maktet å gjøre piken frisk.

Etter at jenta døde nyttårsaften, trolig av avmagring, ble moren siktet for grov omsorgssvikt. Bærums-kvinnen benekter straffskyld.

Politiet jobber fortsatt med å få oversikt over hvem som avsluttet de ulike forsøkene på å hjelpe 13-åringen.

– Dette er noe vi vil ha fokus på i den videre etterforskingen, men vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere nå, bekrefter politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

– Det er foretatt mange avhør så langt i saken, uten at jeg har det eksakte tallet på det nå. Det gjenstår fortsatt vitneavhør, og vi er ikke i mål når det gjelder avhør av siktede, sier Lauritzen Hasle.

LES MER:

Moren til 13-åringen som døde i Valdres avhørt: – Forklarte seg fritt

Privat seremoni i Bryn kirke for 13-åringen fra Lommedalen

Tre team rykker inn etter 13-åringens dødsfall

Taus forsvarer

Budstikka har i flere uker forsøkt å få svar på spørsmålet fra kvinnens forsvarer, Aasmund Olav Sandland. Han har hverken besvart henvendelser eller skriftlige spørsmål rundt hvem som besluttet at de ulike behandlingsoppleggene 13-åringen var involvert i, ble avsluttet.

Valdres-saken: 

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har bedt en rekke instanser om opplysninger om deres befatning med |13-åringen, blant dem to fastleger, Barne – og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Vestre Viken, BUP-Vest, avdeling Vinderen og Oslo universitetssykehus, Regional seksjon for spiseforstyrrelser. Fastlegene bes i tillegg om å utlevere fullstendige pasientjournaler.

Ingen etater siktet

Politiet har tidligere sagt at det kan bli aktuelt å etterforske offentlige etater i saken. Så langt er det ikke tatt ut siktelser mot personer eller etater innenfor hjelpeapparatet.

– Da må vi eventuelt se på om saken hensiktsmessig kan deles i to. Den ene delen vil da være opp mot mor, den andre eventuelt opp mot myndighetene, sier visepolitimester Terje Nybøe.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.