Skip to main content

Legger frem kriselov: Vil endre reglene for Nav, domstolene og plan og bygg

Statsminister Erna Solberg fotografert på regjeringens pressekonferanse for barn om koronautbruddet 16. mars 2020.
Foto: EIRIN LARSEN/SMK

Kriseloven åpner for å tilsidesette gjeldende lover, og vedta nye, uten behandling i Stortinget.

– Vi har en hverdag som ikke er til å kjenne igjen. Alle samfunnsområder påvirkes av denne krisen, uttalte statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Hun mener lovforslaget vil gjøre det lettere for regjeringen å håndtere de mange problemene som har oppstått i forbindelse med koronautbruddet. Solberg sa det allerede er behov for å innføre flere tiltak som krever hjemmel i lov. 

Utvidede fullmakter

Statsministeren mener blant annet det er behov for å gjøre endringer for å sikre at folk ikke mister ytelser fra Nav, og forenkle saksbehandlingsreglene i plan- og bygningsloven.

Kriseloven vil gi regjeringen utvidede fullmakter, ved at den åpner for å fastsette nye forskrifter eller gjøre endringer som avviker fra gjeldende lovverk uten behandling i Stortinget. Normalt krever dette et flertall blant partiene. 

– Dette er en ekstraordinær situasjon, hvor vi har behov for å handle raskt, sa statsministeren under pressekonferansen.

Solberg opplyste samtidig at alle forskrifter og forskriftsendringer skal varsles til Stortinget.

– Stortinget kan fatte vedtak som helt eller delvis opphever forskriften, uttalte Solberg på pressekonferansen.

Lovforslaget vil legges frem i et ekstraordinært statsråd på Det kongelige slott klokken 17.00 onsdag. Deretter vil regjeringen sende en lovproposisjon til Stortinget. Etter flere dager med forhandlinger skal det nå være flertall for loven blant partiene på Stortinget.

Vil ha nye regler for domstolene

Statsministeren understreket også behovet for at norske domstoler kunne opprettholde sin samfunnsfunksjon. Hun nevnte at det er behov for nye regler om skriftlig saksbehandling i domstolene og bruk av fjernteknologi i rettsmøter.

Budstikka har tidligere omtalt at flere saker i Asker og Bærum tingrett vil bli utsatt for å begrense koronasmitte

Sorenskriver Kristin Jahre Ramm opplyser at saksavviklingen frem til og med torsdag 26. mars vil være svært begrenset.

Behandler svært få saker

– De langt fleste rettsmøtene vil bli utsatt. Unntak gjelder noen svært få saker hvor det er behov for rask avgjørelse, skriver hun i en e-post til Budstikka. 

Ramm skriver videre at utgangspunktet for vurderingen av hvilke saker som skal gå som oppsatt, har vært at gjennomføringen skal være samfunnskritisk viktig, og at en utsettelse av saken vil medføre betydelige negative konsekvenser for opprettholdelse av lov og orden og/eller rettssikkerhet. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.