Skip to main content

Leger slår flått-alarm

SYNDEREN: Hyttelegene Anne Lise Helgesen og Tom Stiris mener den store rådyrbestanden på Brønnøya må bære skylden for den store flåttplagen. FOTO: TRINE JØDAL

To leger med hytter på Brønnøya ber nå innstendig vel og viltnemnd om å få fjernet rådyrene fra øya. Det er flåttfaren de peker på.

– Det er påvist alvorlig borrelia-smitte fra flått på øya, skriver hytteeierne Anne Lise Helgesen, hudlege, og Tom Stiris, barnelege.

– Barn som leker ute, er sterkt utsatt for flåttsmitte. Dette er bekymringsfullt, skriver Stiris i brevet som er stilet til fylkeslegen, Brønnøya vel og viltnemnda i Asker.

De to legene mener at Brønnøya er invadert av flått og at det har sammenheng med at det er mellom 200 og 300 rådyr på øya.

LES OGSÅ:

Anita er 21 år og plassert på eldrehjem

10 pasienter ved legevakten med flåttbit

Rammer friluftslivet

Brønnøya er et populær turområde, men turgåerne kjenner ikke smittefaren. Ifølge legene må beboere på øya bruke langbukser og ha strømper utenpå for å beskytte huden. Det går ut over friluftslivet på øya, mener de to som også ser på rådyrene som en pest og plage generelt.

– Rådyrene er nå så tamme at de ikke lar seg skremme vekk, de tråkker ned plattinger, spiser hageplanter og legger igjen flått nær hytter og hus, skriver de to og ber om en begrunnelse på hvorfor rådyrbestanden ikke er redusert eller helst utryddet.

At rådyr er vertskap for flått er udiskutabelt, men de ulike fagmiljøene er usikre på hvor mye rådyr sprer den farlige flåten med borreliasmitte.

Da Budstikka skrev om problemet for et år siden viste rådgiver Olav Haaverstad ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen til at lite flått fra rådyr har blitt påvist bærere av borreliasmitte.

Stiris og Helgesen viser til eksperter fra Folkehelsa som peker på at en økning av både flått og rådyr vil medføre at flåten flytter seg til nye dyr som blir bærere av borreliabakterien.

Neppe utryddelse

I forbindelse med fjorårets diskusjon om flåtten på Brønnøya diskuterte viltnemnda i Asker rådyrbestanden på øya.

– Det er uaktuelt å utrydde rådyrbestanden, rett og slett fordi det ikke er mulig. Brønnøya ligger så tett opp til fastlandet at det alltid vil foregå en viss vandring av dyrene over sundet. Men det kan være på sin plass å redusere bestanden, mener leder i viltnemnda, Ola Aanonsen.

– Så det kan bli rådyrjakt på Brønnøya?

– Det er den lite egnet til, når det er så tett med hytter og folk. Men viltnemnda kan sende ut jegere dit, svarer Aanonsen.

– 0,1 promilles sjanse

– Det er mye flått ute på Brønnøya, men vi må huske på at 0,1 promille av dem som blir bitt blir syke, sier flåttekspert Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet.

Ottesen var i sommer ute på Brønnøya og konstaterte ved selvsyn at det er flust med flått og rådyr på øya. – Men det var et spesielt forskningsprosjekt for å se om viruset TBE er der, og har ikke noe med den generelle borreliafaren å gjøre. TBE-analysen er for øvrig ikke ferdig, sier Ottesen.

– Men da vil dere også se hvor borreliainfisert flåtten på Brønnøya er?

– Nei, ikke i mitt forskningsprosjekt. Men vi kan si at der hvor det er flått er det også borrelia, svarer Ottesen.

– Kan folkehelseinstituttet gjøre noe med det?

– Nei, det er ikke mer flått på Brønnøya enn det er langs fjorden ved resten av sørøstlandet. Og det er altså ikke flere enn 0,10 promille som blir syke etter å ha blitt bitt. Det er først et par dager etter bittet at den begynner å spre giften. Sjekker man kroppen etter å ha vært ute i naturen bør man være trygg, sier Ottesen.

– Men det er mye frykt på øya?

– Jeg mener rådyrelskerne og flåtthaterne på Brønnøya burde sette seg ned og diskuttere rolig med hverandre. En kraftig reduksjon av rådyrstammen har hjulpet på flåttplagen andre steder, konkluderer Ottesen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.