Skip to main content

Langt færre lærere enn snittet - enda bedre resultater

ELEVER: Denne gjengen har all grunn til å løfte hendene i været. På bildet gikk elevene på sjette trinn på Jar skole i Bærum. Nå går de i åttende klasse og har levert resultater langt over landsgjennomsnittet i de omstridte nasjonale prøvene.
ELEVER: Denne gjengen har all grunn til å løfte hendene i været. På bildet gikk elevene på sjette trinn på Jar skole i Bærum. Nå går de i åttende klasse og har levert resultater langt over landsgjennomsnittet i de omstridte nasjonale prøvene.

Bærum har langt færre lærere per elev enn landssnittet. Likevel skilter skolene med adskillig bedre resultater i nasjonale prøver enn landet for øvrig.

Det kommer frem av resultatene for skoleåret 2015-2016, som ble lagt frem av Utdanningsdirektoratet tirsdag.

– Det viser at det ikke er antall lærere men kvaliteten på undervisningen som er avgjørende for læringsutbyttet, sier Anne Lene W. Hojem (H), leder av hovedutvalg for barn og unge i Bærum.

De nasjonale prøvene på ungdomstrinnet omfatter regning, lesing og engelsk. Resultatene er fordelt på fem såkalte mestringsnivåer, hvor én er det laveste og fem er det høyeste.

I Asker og Bærum ligger nær halvparten – henholdsvis 45 og 47,8 prosent – av elevene på høyeste nivå. Tallet utgjør snittet av resultatene i lesing, regning og engelsk. Dette plasserer Asker- og Bærumsskolen helt i landstoppen.

– Fantastiske nyheter

– Det er fantastiske nyheter for elevene, lærerne, rektorene og skoleledelsen, sier Hojem.

– Vi har svært dyktige lærere, samt at rekordmange har fått etter- og videreutdanning de senere årene. Det ser vi resultatene av nå, sier Hojem.

Ungdomsskoleelevene i Oslo har riktignok den høyeste andelen elever som ligger på det høyeste mestringsnivået i lesing og engelsk.

Bærum og Oslo har like mange på høyeste nivå i engelsk, mens Asker ligger under et prosentpoeng bak nabokommunene i øst.

Millionkutt står for tur

I inneværende år har Bærum kommune kuttet millioner i budsjettet for grunnskolen. Kuttene har i stor grad gitt seg utslag i redusert lærertetthet.

Bærum har blant langt høyere gruppestørrelser (elev per lærer) enn gjennomsnittet i Norge, men kan likevel vise til resultater i år langt over landsgjennomsnittet i nasjonale prøver så vel som grunnskolepoeng (snitt av standpunkt- og eksamenskarakterer).

Rådmann Erik Kjeldstadlie foreslår å kutte ytterligere 47,2 millioner kroner i skolebudsjettet over de neste fire årene. Kutt som nødvendigvis vil innebære en ytterligere reduksjon av lærertettheten i Bærumsskolen.

– Er dette kutt Høyre ønsker å reversere?

– Jeg kan ikke kommentere noe rundt budsjettbehandlingen på nåværende tidspunkt, da vi er i forhandlinger, svarer Anne Lene W. Hojem (H).

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.