Skip to main content

La oss slippe eget dyrepoliti

DYREHOLD: Det er mange firbente i Asker og Bærum. Går det som Mattilsynet og NOAH ønsker, har vi snart et eget dyrepoliti også for Oslo, Asker og Bærum politidistrikt. FOTO: TORE GURIBY

Politistatistikk er ikke alltid hyggelig lesning.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 25. august 2015.

Riktignok er oppklaringsprosenten for alvorlige vinnings- og voldsforbrytelser tilfredsstillende, men enklere vinningsforbrytelser oppklares sjelden.

Endog når gjerningsmannen er kjent, kan saken henlegges. Sykkel- og biltyverier er nesten ikke å regne som kriminelle handlinger lenger.

De senere årene har vi fått internasjonale bander til landet. Boliger plyndres. Båtmotorer stjeles.

Mye fraktes ut av landet, og gjerningsmennene forblir ukjente.

I tillegg til ordinær kriminalitet må politiet møte trusselen om attentater og uventede angrep på befolkningen.

Politiets oppgaver er formidable, og de løses fortsatt med tillit i befolkningen. Det er ikke politiet, men ressursene som ikke strekker til når vi leser kriminalstatistikk.

Les også: – Ingen ville ta seg av død katt

Les også: Nå kan du få bot for å reise fra katten

Politikernes oppgave er å porsjonere ut ressurser så kriminalitet oppklares og tryggheten i samfunnet bevares.

 Mange ble nok overrasket da det før helgen ble kjent at Sør-Trøndelag hadde fått landets første dyrepoliti. Så høy prioritet fikk åpningen av prosjektet, at tre statsråder møtte frem til egen pressekonferanse.

Alle fra Fremskrittspartiet. Finansminister Siv Jensen var der. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var der.

Og sannelig møtte også landbruks- og matminister Sylvi Listhaug frem for å ønske femmannskontoret i Sør-Trøndelag politidistrikt lykke til. Riktignok er det valgkamp, men det får være måte på.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Politiet har mislikt tanken på et særskilt dyrepoliti. Men regjeringen skar gjennom, og lanserer nå et prøveprosjekt etter modell fra Sverige.

Vi gleder oss selvsagt på vegne av organisasjonen NOAH, Mattilsynet og andre som lenge har kjempet for dyrs rettigheter.

Men vi tillater oss å stille et stort spørsmålstegn ved regjeringens prioriteringer. Et prosjekt blir ofte til løpende drift, og snart kan vi vente oss dyrepoliti landet over. Kanskje også med en nødsentral med nødnummer 114?

Ingen liker overgrep mot dyr. Like lite som vi liker overgrep og blind vold mot intetanende mennesker eller tyverier fra private hjem.

Politiets oppgave er å etterforske der det er mistanke om kriminelle handlinger. Eller der det er begått kriminelle handlinger.

Det gjelder mot dyr, som mot mennesker. At dyrs rettsvern skal gis en form for forrang, er vi undrende til. I beste fall betyr det tilleggsressurser. I verste fall kommer en dyrepolitigruppe i hvert politidistrikt som et krav som må innpasses i alle landets politidistrikter – uten noen særlig kompensasjon.

Over tid vil slike spesialenheter svekke politiets mulighet for selv å prioritere. Vi tror det er gal bruk av samfunnets midler.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 25. august 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.