Skip to main content

– Kutt ut bursdagsgavene

VERDIFULL BURSDAG: Ved Mellom-Nes skole i Asker oppfordrer brukerrådet foreldre og elever til å gi pengene til noen som trenger pengene mer enn bursdagsbarna i Asker og Bærum.
VERDIFULL BURSDAG: Ved Mellom-Nes skole i Asker oppfordrer brukerrådet foreldre og elever til å gi pengene til noen som trenger pengene mer enn bursdagsbarna i Asker og Bærum.

Dropp bursdagsgaver til andre elever, gi heller gavene til gode formål. Det oppfordrer brukerrådet ved Mellom-Nes skole.

Brukerrådet ved Mellom-Nes skole i Asker hadde i mai feiring av bursdager oppe til diskusjon. I referatet fra møtet mellom foreldre og lærere står det at brukerrådet «oppfordrer foresatte til å kutte ut presanger til elevene, og heller samle inn til et godt formål».

Leder i FAU og nestleder i brukerrådet ved Mellom-Nes skole, Lisbeth Sæther Storli, forteller at hensikten med forslaget er å sørge for at alle barn blir inkludert.

– Det skjer dessverre at barn blir stående utenfor, noe som er fryktelig vondt for dem som blir rammet. Derfor oppfordrer vi alle foreldre til å tenke ut over den nærmeste kretsen til sine egne barn når de inviterer til bursdag, særlig blant de yngste elevene, sier FAU-lederen.

Hun er glad for at brukerundersøkelser viser at miljøet ved Mellom-Nes skole er svært bra.

– Tenk nytt

– Når det gjelder bursdagsgaver, har brukerrådet diskutert om vi kan oppfordre foresatte til å tenke nytt, sier Storli, som viser til et trinn ved skolen som hadde en alternativ adventskalender før jul. Der samlet elevene inn til et godt formål fremfor å få gaver.

– Det syntes barna var stas. Kanskje kan det samme gjøres i bursdager? spør FAU-lederen.

Hun understreker at de ikke vil legge føringer for private feiringer.

Flere fester i gymsalen

Mellom-Nes har en klar praksis når elevene kan koble skolen inn i sin feiring: Hvis kun et utvalg elever bes, skal ikke invitasjonene deles ut på skolen. Gymsalen stilles til disposisjon gratis, foreldrene må kun dekke utgiftene til tilsynsvakt. Forutsetningen er imidlertid at alle jenter eller alle gutter på trinnet inviteres.

Rektor ved Mellom-Nes skole, Kjersti Hage Stokke, forteller at dette er en ordning skolen har hatt lenge og som en god del har brukt allerede. Skolen ønsker i tråd med brukerrådet å gjøre tilbudet om å låne gymsalen bedre kjent, slik at enda flere kan ha glede av en stor, felles arena.

DISKUTÉR: Hva mener du om bursdagsgaver til medelever? Si din mening under denne artikkelen.

Rektoren ønsker ikke å kommentere utspillet om gaver fordi det ikke er skolen, men brukerrådet som er avsender i den saken.

Dialog

– Tror du elevene har lyst til å droppe bursdagsgavene?

– Vi har ikke noe mål om å få slutt på alle gaver, men synes det går an å ha en dialog med foreldrene og barna om dette. Hvorfor ikke gå sammen om å kjøpe noe elevene virkelig trenger? Eller aller helst: være åpne for at det går an å gi pengene til noen som trenger pengene mer? Da kan vi gi elevene muligheten til å kjenne gleden og stoltheten ved å gi fremfor å få, sier Storli.

Hun har sans for elevenes forslag om at foreldre bør starte med selv å gi voksengaver til gode formål.

– Vi voksne bør absolutt starte med oss selv og være gode rollemodeller for våre barn, sier Lisbeth Sæther Storli.

Loading...

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.