Skip to main content

Kunstnerstedet Bondilia selges: – Har hatt store utgifter i mange år allerede

Siste beboer flyttet ut sommeren 2011, som følge av ABBLs planer om rundt 100 nye boliger i området.
Siste beboer flyttet ut sommeren 2011, som følge av ABBLs planer om rundt 100 nye boliger i området.

ABBLs planer om 100 boliger ved Bondivann vil trolig sette et endelig punktum for det myteomspunne kunstnerstedet Bondilia.

(Se begge bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Gjelder ikke mobilbrukere.)

Stedet – som er knyttet til både kjente kunstnere og de mange festene deres – har stått tomt siden sommeren 2011. For rundt to uker siden okkuperte en gruppe rumenere villaen og brukte den som bolig, men de ble avslørt da en nabo så at det røk fra pipa.

Huset, atelieret og den 21 mål store eiendommen ved Bondivann i Asker eies av Norske Billedkunstnere (NBK) og har i flere tiår fungert som bolig for utøvende kunstnere. Men om Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) får gjennomslag for sitt ønske om å bygge boligblokker i den grønne skråningen ned mot vannet, er det mest trolig slutt for kunstnerstedet.

Det opplyser Gjert Gjertsen, daglig leder i NBK.

– ABBL har en opsjon om kjøp av eiendommen dersom kommuneplanen, der blokkene er med, godkjennes. Vi er fortsatt eiere av hus og tomt, men stedet vil på et eller annet tidspunkt bli solgt, sier Gjertsen, som ikke legger skjul på at Bondilia lenge var en perle.

Stedet har huset kunstnere som Herman Bendixen og Dyre Vaa. Den eldste delen av hovedhuset er fra rundt 1750.

– Villaen og atelieret er begge i veldig dårlig stand. Vedlikeholdet har vært altfor dårlig; NBK har rett og slett ikke hatt råd, sier han.

– Vi har hatt store utgifter på huset i mange, mange år allerede, legger han til.

– Vi er ikke eiendomsutviklere

Gjertsen sier at styret i NBK vurderte det som uaktuelt å beholde stedet da ABBLs planer om blokkbebyggelse dukket opp.

– Med utbygging og store hus overalt ville ikke dette vært noe godt sted for utøvende kunstnere. Og NBK hadde ikke hatt kapasitet til å utvikle stedet, for eventuelt salg, på egen hånd. Vi er en fagforening for kunstnere, ikke eiendomsutviklere, sier Gjertsen, som håper at både villa og atelier blir stående.

– Bygningene er i hvert fall tegnet inn på dokumentene som er knyttet til kommuneplanen.

ABBL: – Vil bli bevart

Søren Pedersen, adm.dir. i ABBL, sier til Budstikka at selskapet vil bevare villaen, men at det ser stygt ut for atelieret.

– Atelieret er i veldig dårlig stand, sier han.

ABBL syslet for en stund tilbake om å bygge et slags kunstnerkollektiv rundt villaen i Bondilia. Interessen skal imidlertid ha vært laber, ifølge Pedersen. Dermed ser det ut til at Bondilia som rent kunstnersted snart vil være et tilbakelagt kapittel.

– Vi utelukker likevel ikke at stedet kan brukes til kunstnerisk virksomhet, men da må det være en interesse for det. Alternativer kan være at villaen kan bli bolig igjen, eller et slags grendehus for beboere i området, sier Pedersen.

Han sier at ABBL ser Bondilias kulturhistoriske verdi, og at det aldri har vært aktuelt å rive villaen. ABBL venter nå på godkjennelse av Askers nye kommuneplan. Søren Pedersen sier at grunnarbeidene på stedet kan starte tidligst våren 2016.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.