Skip to main content

Kunstner bruker Edvard Munchs «Skrik» i miljøkampen

BESKYTTER naturen: Lise Wulff hekler beskyttelse rundt rullesteiner i atelierer på Fornebu. Hun står bak det verdensomspennende kunst- og miljøprosjektet «The Scream from Nature». FOTO: KNUT BJERKE

Lise Wulff formidler et stort «Skrik» fra naturen. Det berømte Munch-maleriet inspirerer henne til et verdensomspennende kunst- og miljøprosjekt.

– «Skrik» ble starten på noe veldig stort. Det inspirerte meg til å lage «Skrik» på min egen måte. Maleriet er et ikon, som alle har sett. Men for meg er det knyttet til prosjektet, sier hun.

Det er 14 år siden hun sa opp jobben som økonom for å satse på kunst. Nå sitter hun i atelieret på Fornebu og hekler klær til rullesteiner.

– Naturen trenger beskyttelse, sier hun.

SE VIDEO FRA KUNSTNERENS ARBEID I MEYANMAR HER.

Offisiell feiring

Dette er grunntanken bak kunst- og miljøprosjektet «The Scream from Nature», som ble innlemmet i Munch-jubileet, med utstillinger på Munch-museet, Nasjonalmuseet, og til samarbeid med FNs miljøprogram.

Hun har ikke tall på hvor mange tusen mennesker som har gitt henne sine «Skrik». Men det er publisert adskillige digitale foto på prosjektets nettside. Mange tusen har vært med når Wulff har iscenesatt «Skrik», for å folk til å tenke igjennom sine egne forbruk.

– Munch laget ikke «Skrik» på grunn av miljøet. Han sa han hørte et digert skrik fra naturen, det hører jeg også. Dette er vår viktigste utfordring, sier hun.

Sist har hun vært i Myanmar. Der oppnådde hun flere miljøgevinster.

Tidligere ble varene pakket inne palmeblader og biologisk materiale, som lett forsvant. Men det gjør ikke plastposene, som fløt rundt innsjøen hun besøkte. Innbyggerne hadde heller ikke strøm, derfor brukte de dyre oljelamper, som forurenset hyttene med farlige gasser.

Wulff tok fatt på begge utfordringene med «Skrik».

LES OGSÅ: Jakter bak fasaden

Lamper i «Skrik»-formasjoner

Hun organiserte barn fra ti skoler og barnehjem til å plukke søppel, og forme plasten til et digert skrik, som hun fotograferte til kunstprosjektet.

Hun byttet søppel mot miljøvennlige solcelle-lamper, som hun hadde med fra Bærum.

Da barna rodde hjem til hver sin landsby, opplevde hun at lampene spredte seg over innsjøen.

– Nå får de bedre mulighet til å lese lekser om kvelden. Det føles selvsagt godt. Men de viktigste er å få dem med på resirkulering, for kunst handler også om miljøet.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.