- Utrolig vakkert laget

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Regissør Anders Øvergaard (24) fra Asker stakk av med førsteplassen i filmregi-konkurransen «Best Direction Award». Premien er en drømmereise til Hollywood.

DEL

Den talentfulle 24-åringen vant en drømmereise til Hollywood, der han skal være med på innspillingen av Harald Zwarts nyeste film, «The Mortal Instruments».

Regikonkurransen ble arrangert av «The Gathering» med mål om sette fokus på det kreative miljøet på arrangementet.

Det var en helt syk følelse å høre en så anerkjent regissør snakke så pent om min film.

Harald Zwart var selv med i konkurransejuryen. Han annonserte vinneren på storskjerm via Skype direkte på «The Gathering» i Vikingskipet på Hamar.

Øvergaard hadde ikke forventet å bli trukket ut blant de 41 bidragene i konkurransen.

– Jeg skjønte fort at det var min film Zwart snakket om da han skulle annonsere vinnerbidraget fordi han nevnte skyggeteknikken ganske tidlig.

– Jeg husker ikke så mye annet enn at jeg fikk helt sjokk. Det var en helt syk følelse å høre en så anerkjent regissør snakke så pent om min film, sier Anders Øvergaard.

– Stilsikkert og ambisiøst

Zwart var tydelig imponert over vinnerfilmen:

– Utrolig vakkert laget. En stram fortellerstruktur med hjertet i behold. Stisikkert og ambisiøst i formen. Spennende å se hvordan en ung filmskaper av i dag tar i bruk en så gammel fortellerteknikk som skyggeteater, og legger til en egen kunstnerisk integritet. 

– Også smart laget i forhold til kostnadsaspektet (jeg legger merke til at samme skuespiller er brukt to ganger i to forskjellige roller), filmen har en stor «production value». Jeg ble umiddelbart tiltrukket av universet og hadde en emosjonell opplevelse av filmen. En klar vinner.

Budsjett: 100 kroner

Vinnerfilmen «Silhouette Story» er laget i løpet av en uke, og selve filmen ble filmet på en dag med et budsjett på bare 100 kroner. Pengene gikk til laken som Øvergaard brukte for å få til skyggeeffekten i filmen. Bakgrunnen og filmmusikken er laget gratis av venner.

Siden filmen skulle være såpass kort valgte Øvergaard å fokusere på bilde, univers og stemning.

– Det betyr mye at Zwart likte de elementene jeg selv fokuserer på når jeg lager film. Jeg prøver å lage et magisk univers som publikum kan drømme seg inn i, sier Øvergaard.

Anders Øvergaard brukte flere dager på å utarbeide ideen bak vinnerfilmen.

 – Det tar lang tid å utarbeide en idé. Først kommer det opp et bilde, så visse scener og så dukker det opp en skapning. Så må jeg finne ut hva jeg kan bygge videre på rundt det. En film bør jo ha en start og en slutt, og jeg tenker mye på hva jeg vil fortelle med handlingen.

- «Silhouette Story»  handler om  viktigheten av å tørre å ta kontakt med andre. Det er viktig for meg at seeren sitter igjen med noe mer enn at det er en billedvakker film, forteller Øvergaard.

Gleder seg til feedback fra Zwart

Anders Øvergaard er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole, og har tidligere utmerket seg med science fiction kortfilmen «Kontakt» (2009). I fjor debuterte han som regissør på filmfestivalen i Haugesund med ungdomsfilmen «Til siste hinder».


Innspillingen av Harald Zwarts nye film begynner i høst, og Øvergaard gleder seg stort til å se hvordan filmer blir til på et ekte Hollywood-sett.

– En ting er at han kårer meg som vinner og sier bra ting om filmen min. En annen ting er å få dra til Hollywood og møte han. Jeg har aldri vært borti noe lignende før. Det blir veldig stort, sier Øvergaard entusiastisk.

Øvergaard er allerede i gang med et nytt filmprosjekt. Denne gangen vil han lage en science fiction spillefilm. Han håper Zwart kan bidra med feedback underveis i prosessen.

– Jeg har akkurat begynt å skrive manus til en filmidé jeg har hatt ganske lenge. Det skal bli  morsomt å få tips fra Harald Zwart – jeg tror vi har mange av de samme tankene om film, sier Øvergaard.

Artikkeltags