– Latteren. Den klukkende latteren hans. Den skapte alltid god stemning.

Kronprins Haakon sitter i en sofa på Skaugum. Ikke i den private leiligheten i andre etasje, selvsagt, men i biblioteket hvor han tar imot pressen i anledninger som dette.

Bildeserie

Kronprins Haakons liv i Asker

SE BILDER:

– Han brukte den latteren til å fylle alle pauser. Den var et varemerke. Jeg har aldri hørt noen andre le på den måten.

I morgen, den 17. januar, er det gått 25 år siden han hørte den sist.

Markeringen har gitt kronprinsen en grunn til å mimre og reflektere over bestefarens rolle og hvem han var, som menneske og som konge.

– Han har betydd mye. For meg og for Norge, sier Haakon.

– Han satte alltid av tid til oss barnebarna, og kom mye på besøk. Men så var han jo også alene i mange år. Märtha døde allerede i ‘54.

«Tante Astrid», eller prinsesse Astrid, tok familien på søndagsmiddag til sin far hver uke.

– Og vi besøkte ham på Kongsseteren, i julen og under Holmenkoll-rennene. Og så var vi med ham på Hankø selvfølgelig, på Kongeskipet og i Sikkilsdalen.

– Hvordan var det å dele bestefaren sin med hele Norge da?

– Jeg tenkte vel ikke så mye på det på den måten. Men jeg opplevde det bare som positivt at så mange var så glad i ham.

LES OGSÅ: Kronprinsparet: - Ung, frivillig innsats imponerer oss

Fra prins til kronprins

Kronprins Haakon har på blå dress og skjenker kaffe til gjestene.

– Asker og Bærums Budstikke ja, sier han før han korrigerer seg selv.

– Eller Budstikka heter det vel nå?

Asker-gutten er blitt 42 år. Gift i snart 15 år med kronprinsesse Mette-Marit. Pappa til prinsesse Ingrid Alexandra (11) og prins Sverre Magnus (10), og bonuspappa til Marius Borg Høiby (19). Eldstemann i flokken er blitt to år eldre enn han selv var den gangen han skiftet tittel og posisjon. Kong Olavs død, betydde også at prins Haakon ikke var prins lenger.

– Det var faren min som gjorde meg oppmerksom på det. Hvordan går det med kronprinsen? spurte han meg dagen etter bestefar var død. Jeg hadde ikke tenkt så mye på det før han sa det.

Harald hadde allerede fungert som regent i Norge i nesten ett år på den tiden.

– Bestefar var blitt synlig redusert etter hjerneslaget i mai. Kraften hans var ikke den samme lenger. Det var rart. Å se at han ble svakere.

Men det var ingenting som tydet på at han var så mye dårligere den helgen i januar 1991. Haakon var til fjells. Første skitur uten voksne, på leid hytte i Hemsedal med et par kompiser. Så kom telefonen.

– Det var faren min som ringte. Bestefar hadde hatt et hjerteinfarkt.

Fulgte lyshavet fra slottsvinduene

Haakon pakket fort. En politieskorte kjørte ham nedover. På radioen kom siste nytt om Norges konge. Sjåføren var rask med å skru av.

– Vi kom frem til Kongsseteren sent på kvelden. Alle de andre var der, tantene mine, fettere og kusiner. Men ikke faren min. Jeg hilste på alle. Stemningen var litt rar og jeg turte ikke spørre. Litt etter fortalte en av fetterne mine meg at han var død allerede da jeg kom.

Klokken 22.20 er det offisielle tidspunktet. Kong Harald hadde dratt allerede. Han måtte holde statsråd, så tale til folket. Haakon så faren på tv sent den kvelden.

– Han imponerte meg. Tenk å holde en tv-sendt tale samme kveld. Jeg husker det overrasket meg at han hadde plikter å gjøre så fort.

Hele landet sørget i dagene som fulgte. For familien ble det mye å ordne. Begravelsen skulle planlegges og Haakon fikk sine første offisielle plikter med å ta imot gjestene som ankom fra utlandet.

Utenfor slottet vokste et hav av hilsener. Tusenvis la ned blomster og tente stearinlys i snøen. Barnetegningene av konger og norske flagg fikk ligge i dagevis. Haakon og Märtha fulgte med fra vinduene på Slottet.

– Det var første gang noe slik skjedde i Norge. Det var fantastisk vakkert.

LES OGSÅ: Flyktningguide Arne (83) gjest på Skaugum

Laget barnetog på Skaugum

Kong Olav, eller Alexander Edward Christian Fredrik, ble født i Appleton House i Norfolk i England i 1903. To år senere vedtok det norske Stortinget å oppløse unionen med Sverige, og hans far, prins Carl av Danmark, ble – etter folkeavstemning – valgt til ny konge av Norge. Den lille familien på tre – nå kong Haakon den VII, kronprins Olav og dronning Maud kom til Oslo med båt 25. november samme år.

Sommeren etter ble kongeparet kronet i Nidarosdomen. De reiste land og strand rundt for å bli kjent med sitt nye fedreland. Og selveste Fridtjof Nansen introduserte dem for den norske folkesporten: Ski.

Allerede i 1906 var kong Haakon til stede under Holmenkoll-rennene. Og kort tid senere innførte han tradisjonen om å ta imot barnetoget på slottsbalkongen 17. mai. Kong Olav dro det ett skritt videre.

Etter at han og Märtha flyttet til Skaugum i Asker, en hovedgård overdratt kronprinsparet i 1929 fra minister Fritz Wedel Jarlsberg, ville han se barnetog også der.

– Sånn er det jo fremdeles. En veldig koselig tradisjon. Her blir det så intimt, sier Haakon.

LES OGSÅ: Kronprinsen: – Veldig god på speilegg

Skulle få Skaugum når han giftet seg

Han har fått på frakken og gått utendørs for å fotograferes. Han kommer på at bilen gjør seg dårlig på bildene og flytter den før han viser vei i snøen til fremsiden av huset.

Den originale gårdsbygningen på Skaugum brant ned til grunnen allerede i 1930. Arkitekt Arnstein Arneberg fikk oppdraget med å planlegge den nye kronprinsboligen – visstnok i tett samarbeid med kronprinsessen selv.

– Märtha var kjent for sin estetiske sans, og visste hva hun ville ha. Det er mye av henne og bestefar i huset her.

I 1968 fikk daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja huset i bryllupsgave av kong Olav. Det er dette som er Haakons barndomshjem, og det var aldri tvil om at det var her han skulle bo med kronprinsesse Mette-Marit og familien.

– Jeg fikk alltid høre at Skaugum skulle bli mitt når jeg giftet meg. Så det lå liksom i kortene.

– Og det har vært fint å oppleve Asker som voksen også, sier han og forteller om vennegrupper på Jansløkka skole, og nye bekjente i nærmiljøet. Fra oppveksten husker han best fotballkampene på løkka, og somre på og i vannet ved Børsholmen.

LES OGSÅ: Vil rive og bygge nytt på Skaugums husmannsplass

Holdt seg sprek

Helt dit kan man ikke se fra Skaugum, men fra kronprinsboligen brer Asker-jordene seg utover, før blikket ender i Oslofjorden. Det er hvitt overalt etter snøværet de siste dagene.

– Bestefar var glad i Asker. Her trivdes han. Og han hadde en sterk tilknytning til Skaugum.

Herfra gikk han på ski innover i marka. Eller til fots. Hver dag sørget han for å være i bevegelse.

– Det er vel først etter at jeg ble voksen selv at jeg skjønner hvor sprek han var, sier Haakon.

Ski ble kong Olavs store lidenskap, både langrenn og skihopp. Holmenkollen var en viktig arena, men også de lokale klubbene fikk merke hans engasjement: Hopprenn i Skuibakken fikk han med seg, og han er æresmedlem i Asker Skiklubb.

Der stilte de opp for tronarvingen. Som i 1953 da telefonen kom fra Skaugum om at kronprins Olav ønsket å ta skimerket i sølv og lurte på om Asker Skiklubb, i nær fremtid, skulle arrangere et langrenn som kunne passe?

De tok utfordringen.

I all hast gikk de opp en passende løype, fra danseplattingen på Semsvannet og opp mot Skytebanen i Solliveien. På deltagerlista sto klubbens styre, noen elever fra Landbruksskolen – og kronprinsen.

Historien sier at han kom til start på ski, over jordene fra Skaugum, dønn alene. Han klarte tidskravet med god margin. Men etter rennet ba han forsiktig om skyss hjem.

LES OGSÅ: Martin Ødegaard og prinsen scoret i samme kamp

Bordskikk og strenge blikk

– Det er mange som har sine historier å fortelle om bestefar. Mange som har møtt ham og som ikke glemmer det øyeblikket. Jeg har fått høre ekstra mange i året som har gått, når vi har reist rundt og markert 70 år siden freden, forteller kronprins Haakon.

– Han var en varm og imøtekommende mann. Men vi som kjente ham på privaten vet at han hadde flere verktøy i verktøykassen også selvsagt.

Han hadde temperament, kong Olav. Hvis ting ikke var i orden ble han tydelig irritert.

– Om vi skulle bli fotografert for eksempel, og vi barna ikke stilte opp slik vi skulle med en gang, fikk vi det blikket. Og moren min har fortalt hvordan han reagerte da jeg som liten satte fart mot alteret under en julegudstjeneste.

Når familien var samlet var det annerledes, mer avslappet. Men fortsatt var det regler. Bordskikk var et absolutt krav.

– I og for seg forståelig, innrømmer kronprinsen.

 

Var faktisk T-banen

Fremfor alt er kong Olav blitt stående som et forbilde for tronarvingen.

– For meg har han alltid vært definisjonen av en konge. Han var en tydelig sjef i familien, en regent for landet, og en folkets mann.

– Et av de mest kjente bildene av kong Olav er vel det der han tar trikken under oljekrisen i 1973. Har kronprinsen kjørt trikk?

– Haha. Ja, det har jeg. Men jeg skal innrømme at det ikke blir så mye kollektivtransport. Og forresten så var det banen han kjørte. Men «da kongen tok T-banen» høres kanskje ikke like fint ut?

Uansett vogntype, det var slike øyeblikk som ga ham tilnavnet «folkekongen». Og i 2005 stemte NRKs seere ham frem til «århundrets nordmann». Hans «måte» gikk rett hjem hos det norske folk.

– Jeg husker spesielt godt hvor flink han var til å prate for seg. Til å tale og i intervjuer. Jeg kan fortsatt finne inspirasjon i hans gamle taler. Selv om formen har endret seg, er mye av innholdet fortsatt det samme.

 

– Han spilte en unik rolle

– Er det andre krav til kronprinsen i dag enn det var til hans bestefar?

– Den største forskjellen er vel kanskje at det var uvanlig å gifte seg ikke-kongelig den gangen. I dag er det vel snarere regelen. Og der var bestefar av den gamle skolen. Spesielt når det gjaldt faren min. Det var nok også årsaken til at det tok lang tid før mor og far giftet seg.

Slike ting skulle han gjerne ha diskutert med ham.

– Det var ikke tema mellom oss den gangen, for meg som tenåring. Sannsynligvis ville det vært vanskelig å snakke om også. Bestefar var en mann av en annen generasjon, han snakket ikke så mye om følelser.

I tillegg skulle han gjerne spurt ham om krigen.

Da tyskerne invaderte landet flyktet kongefamilien til eksil i London. Kronprinsessen og barna dro hele veien til Washington DC i USA. De kongelige eiendommene ble gradvis tatt over av tyskerne. Terboven flyttet selv inn på Skaugum, hvor han også tok sitt eget liv i mai 1945. Først etter fem år kunne Kong Haakon og resten av kongefamilien vende tilbake til Norge.

– Hva mener kronprinsen er den viktigste arven etter hans bestefar?

– Verdien av varme. Å vise at man er opptatt av menneskene rundt seg, og bryr seg om dem man møter. Han spilte en unik rolle i å knytte det norske folk sammen.

Og Norge og England. London var en spesiell by for kong Olav. Hans andre hjem.

– Han elsket å dra dit. En fotballkamp med favorittlaget Arsenal på Highbury Stadium var noe av det beste han visste. Han hadde eget sete der.

– Det er vel favorittlaget til kronprinsen også da?

– Hmm. Jeg er ikke så god på dette med fotballag skal jeg innrømme.

LES OGSÅ: Da freden kom til Skaugum