Skip to main content

Kronprinsparet vil jevne ni Skaugum-bygg med jorden

VIL RIVE Bråtan: – Urealistisk at vi skal klare å ruste det opp til dagens krav, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen og slottsforvalter Ragnar Osnes om husmannsplassen Bråtan ved turstien til Hvalstad.

Rødlåven, Bråtan og syv andre Skaugum-bygninger er på kronprinsparets liste over hus de nå ønsker å rive.

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) også nederst!)

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har denne uken sendt inn søknad til Asker kommune om å få rive ni av de 41 husene på kongelig grunn i Asker.

– Byggene det er snakk om er i så dårlig forfatning at det ikke på noen måte er hensiktsmessig å gjenoppbygge dem. Fundament og konstruksjon holder ikke dagens standard, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen.

På en rundtur på kronprinsparets luftige tomt med utsikt over Asker og Oslofjorden, får Budstikka se alle de ni utsatte husene på eiendommen, som består av 480 mål dyrket jord, 660 mål skog og 140 mål annet areal.

– Ikke lenger egnet

Kongefamilien har eid Skaugum siden 1929. Flere av bygningene kronprinsparet nå ønsker å rive, stammer trolig fra denne tiden. Haakon og Mette-Marit flyttet inn på Skaugum i 2003.

– Dette er en nødvendig storopprydding. Bygningene vi søker om å få rive, er ikke lenger egnet til det de ble bygget for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag, sier Hagen.

Fortsatt 32 igjen

Slottsforvalter Ragnar Osnes sier seg helt enig. Han presiserer at selv om ni bygninger blir revet, er det 32 igjen å ta vare på.

– Det er veldig mange bygg og en veldig stor jobb. Men det blir lettere hvis vi kan konsentrere oss om hus som faktisk brukes. Når ikke bygninger lenger brukes, forfaller de raskt, sier Osnes.

Riksantikvaren har vært på befaring av bygningsmassene og har ingen innvendinger mot riving. Begrunnelsen er at de aktuelle bygningene ikke vurderes som bevaringsverdige.

Krass kritikk

De omfattende riveplanene på Skaugum vekker imidlertid krasse reaksjoner i lokalmiljøet.

– Dette er svært skuffende. Skaugum er den fineste gården i Asker, og kronprinsparet er forbilder i alt de gjør. Når de vil rive, er det et dårlig signaler til andre som sitter på hus som er verdt å verne, sier Fredrikke Hegnar von Ubisch, museumsbestyrer ved Asker museum.

– Et ikon i Asker-landskapet

– Kongefamilien har dessverre latt disse husene stå og forfalle over lang tid. Jeg er forbauset over at Riksantikvaren støtter planene, sier museumsbestyreren.

– Jeg er overbevist om at Bråtan kan la seg sette i stand. Samfunnet vårt blir fattigere hvis vi kvitter oss med hus som representerer en annen tid, sier von Ubisch.

Hun viser til en lokal kronerulling for bevaring av Rødlåven (se kart), som siden mai har samlet inn 25.000 kroner.

– Rødlåven er et ikon i Asker-landskapet. Jeg håper inderlig kommunen sier nei til planene, sier museumssjefen.

Riving vil ta flere år

– Rødlåven er den mest synlig av bygningene det er søkt om å få rive, og naturlig nok det bygget flest har en mening om. Det er lett etter fornuftige formål for rødlåven uten å lykkes. Med et så forfallent utgangspunkt er det vanskelig å se hva vi kan gjenopprette låven til, sier Marianne Hagen.

Hvis det gis klarsignal for riving, vil arbeidet med å fjerne husene og la skogen gro gå over flere år. Store deler av Skaugum ligger i Semsvannet landskapsvernområde og er tilgjengelig for allmenn ferdsel.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.