Skip to main content

Krangler om tomtestørrelse

Tomtestørrelsen som kreves for å bygge nye boliger i Bærum skaper debatt blant politikerne.
Tomtestørrelsen som kreves for å bygge nye boliger i Bærum skaper debatt blant politikerne.

Bærums-politikerne er dypt uenige om hvor stor tomt man må ha for å få bygge et hus i Bærum fremover.

 

I dag må du ha en tomt på minst 700 kvadratmeter for å få bygge en enebolig i Bærum. Skal du bygge en tomannsbolig, må tomten minst være 1.000 kvadratmeter.

I forslag til kommuneplanens arealdel foreslår rådmannen i Bærum å øke størrelseskravet til 800 kvadratmeter for en enebolig og 1.200 kvadratmeter for en tomannsbolig.

– Vi støtter rådmannens forslag om å øke minstekravet til tomtestørrelse. Det vil redusere fortettingspotensialet betydelig. Det er et grep som på overordnet nivå fremstår som fornuftig, men som sikkert ikke er like populært hos dem det gjelder, sa Høyres gruppeleder Bjørn Røtnes i formannskapsmøtet onsdag kveld.

Mindre tomter

Både Ap og SV går stikk motsatt vei. Begge partiene vil at du skal få lov til å bygge ut en enebolig dersom du har en tomt på 600 kvadratmeter. Konsekvensen er at det vil kunne bygges langt flere boliger i Bærum.

– Vi ser for oss at vi trenger flere småhus i Bærum. Rådmannen sier at en sterkere fortetting kan ha betydelig virkning i Østre Bærum. Vi vil måtte bygge ut en ny skole. Men det vil også gi flere innbyggere, sa Aps gruppeleder Halvdan Skard.

Holder fast

Det eneste partiet som holder fast ved dagens krav til tomtestørrelse, er Frp.

– Vi har landet på det vi har i dag. Jeg synes dette er en vanskelig sak. Det går ikke bare på skolekapasitet., men også trafikksikkerhet. Det er trafikk på alle småveiene i dag. Jeg har sittet i plan- og miljøutvalget i mange år og har sett hvilke utfordringer vi har i den forbindelse. De er store nok allerede, om ikke vi skulle redusere tomtestørrelsen, sa Anne-Gerd Steffensen.

Hverken Venstre eller KrF har signalisert at de ønsker å stemme for noe annet enn rådmannens forslag.

Kommuneplanens arealdel skal endelig behandles i kommunestyret 24. mars.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.