Skip to main content

Kraftig kritikk mot legevakten etter drap

FÅR ALVORLIG KRITIKK: Germa Schneider, llegevakten. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Bærum kommune har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgsloven i forbindelse med drapet på Nakholmen i fjor.

Det skriver Dagbladet, som har fått innsyn i en tilsynsrapport fra Fylkesmannen. I tillegg har Asker DPS (behandlingssted for personer med psykiske lidelser og rusproblemer) brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven og kravet til journalføring.

– Helsehjelpen den tiltalte i Nakholmen-saken før drapet, var klart brudd på god klinisk praksis, konkluderer Fylkesmannen ifølge Dagbladet.

LES OGSÅ: Slår alarm etter at legevakten stengte publikumstelefonen flere ganger

Brutalt drap

Det var i september i fjor at 59 år gamle Thoralf Eriksen ble drept på Nakholmen. Han ser ut til å ha vært et tilfeldig offer, da en 28-åring fra Litauen gikk løs på ham med knyttnevene, sparket ham, slo ham med en spade og en søppeldunk av metall.

Litaueren ble på den tiden fulgt opp av poliklinisk ved Asker DPS, Vestre Viken HF. Tre dager før drapet var 28-åringen så utagerende at venner tok ham med til legevakten i Asker og Bærum for å få ham tvangsinnlagt. Det endte med at legevakten ikke fant grunnlag for tvangsinnleggelse.

– Dette er en særdeles alvorlig sak. Både når det gjelder Asker DPS og Asker og Bærum Legevakt, finner vi klare brudd på forsvarlighetskravet. Det er snakk om to forskjellige lovbrudd, sier Gaute Skirbekk til Dagbladet.

Han er fungerende avdelingsdirektør ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Når det er kjent at personen har en voldsrisiko, er det en alvorlig svikt at denne ikke er grundig vurdert. Svikten er så alvorlig at den er under minstekravet av hva man kan forvente ved en legevakt. Vurderer man at det er nærliggende og alvorlig fare for vold, ja da skal man legge inn pasienten, sier Skirbekk til Dagbladet.

– Tar det svært alvorlig

Avdelingsoverlege ved Legevakten i Asker og Bærum, Germar Schneider, sier til Dagbladet at de vil ta tilsynsrapporten til etterretning og er åpne for å endre rutinene.

Asker DPS beklager hendelsen på det aller sterkeste.

– Vi ser at kontinuitet i behandling og oppfølging ikke har vært god nok fra vår side i de siste månedene før den tragiske hendelsen og vi tar Fylkesmannens vurderinger og konklusjon svært alvorlig, skriver Heidi Skeimo Berge, avdelingssjef ved Asker DPS i et svar til Dagbladet.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.