Skip to main content

Kraftig fremgang for Arbeiderpartiet

Aps ordførerkandidater i henholdsvis Bærum og Asker, Halvdan Skard (t.v.) og Ivar H. Kristensen.
Aps ordførerkandidater i henholdsvis Bærum og Asker, Halvdan Skard (t.v.) og Ivar H. Kristensen.

Ap øker mest mens Venstre i Bærum og Askers grønne venner går kraftig tilbake, viser Budstikkas ferske valgmåling.

Valgmålingen viser at Arbeiderpartiet nå har en oppslutning på 27,7 prosent i Asker og 28,6 prosent i Bærum.

Det er en fremgang henholdsvis 7,6 og 9,1 prosentpoeng sammenlignet med resultatet ved kommunevalget i 2007. Dersom kommunevalget følger valgmålingen, får Ap fire nye kommunestyrerepresentanter i Asker og fem nye i Bærum.

– Wow. Dette er selvfølgelig hyggelige tall. En vitamininnsprøytning til oss foran kommunevalget, når vi får det endelige resultatet, sier Ivar H. Kristensen, ordførerkandidat for Ap i Asker.

Flere valgsaker finner du på Budstikkas valgseksjon

Sympatistemmer

I tillegg til Ap er det Pensjonistpartiet og KrF som går mest frem i Asker. I Bærum går Senterpartiet mest frem etter Ap. Partiet ville nå ha sikret seg to mandater til kommunestyret etter en periode uten representanter i Bærum.

Valgforsker Bernt Aardal fra Bærums Verk er ikke overrasket over Aps fremgang:

– Denne fremgangen sammenfaller med den nasjonale tendensen vi har sett på meningsmålingene. Det vi har sett etter 22. juli, er at det har vært en sterk mobilisering av Aps tidligere velgere og de som sympatiserer med Ap, sier han.

– Ap slet med oppslutningen før 22. juli. At de gjør et kraftig hopp i Asker og Bærum, er rimelig å se i sammenheng med det som har skjedd. Det vi ikke vet, er om dette vil holde helt ut til 12. september, sier Aardal.

Usikker? Prøv vår valgomat!

Venstre kraftig tilbake

Venstre er valgmålingens store taper i Bærum. Etter brakvalget i 2007, da partiet sikret seg 10,9 prosent av stemmene, viser målingen at Venstre nå kun har en oppslutning på 3,8 prosent.

Dersom målingen hadde vært valgresultatet ville partiet gått fra seks til to mandater i kommunestyret.

I Asker er det Askers Grønne Venner som sliter mest. Askers Grønne Venner har nå et oppslutning på 1,1 prosent av stemmene, og er med det ute av kommunestyret. Ved forrige kommunevalg oppnådde de en oppslutning på 4,4 prosent.

– Det var voldsomt. Det er veldig beklagelig. Vi registrerer at folk er veldig enige med oss i saker. Da er det synd hvis de ikke også stemmer på oss, sier Vestres toppkandidat i Bærum, Ole Andreas Lilloe-Olsen.

Han synes det er vanskelig å mene noe om hvorfor partiet går så tilbake i Bærum. – Det kan selvfølgelig være ringvirkninger fra nasjonalt plan. Samtidig har vi sett at selv om Venstre har ligget dårlig an på landsplan, så har vi ligget godt an lokalt, sier Lilloe-Olsen.

Svak nedgang for Høyre

Også SV sliter. Målingen viser at SV kun nå ville hatt en representant i hvert av kommunestyrene.

– Oj, dette var virkelig trist. Rett og slett. Jeg mener SVs funksjon i kommunestyret er såpass viktig, at jeg hadde håpet at flere så det, sier Harald Sævareid, ordførerkandidat for SV i Bærum.

Han tror Bærum SV nå blir nødt til å sette aller kluter til for å fortelle folk hva de står for og hvilken rolle partiet spiller i Bærum.

Målingen viser at Høyre går svakt tilbake i begge kommunene. I Asker går partiet tilbake 2 prosentpoeng, og i Bærum er tilbakegangen på 2,3 prosentpoeng.

Selv om Frp også går tilbake 2,7 prosentpoeng i Asker oppnår Høyre og Frp fortsatt rent flertall i begge kommuner.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.