Skip to main content

Konas død gjorde Petter (72) til grå gründer

NY VIRKSOMHET: – Hadde ikke kona mi dødd, så hadde nok heller ikke jeg etablert dette utdanningstilbudet, tror Asker-mannen Petter A. Berg. Her sammen med Anniken Westgård i Kitch’n på Holmen – en av de mange unge butikkansatte som nettportalen hans er myntet på.

Da kona døde, valgte Petter Berg å jobbe seg gjennom sorgen ved å utvikle en nettportal for unge selgere. Slik ble 72-åringen en grå gründer.

– Randi og jeg var gift i over 40 år, det var et forferdelig tap da hun gikk bort. Vi var vant til å leve sammen som par, plutselig var jeg alene. Så arbeidet ble min terapi. Hadde ikke hun dødd, så hadde nok heller ikke jeg etablert dette utdanningstilbudet, tror Asker-mannen Petter A. Berg.

Nå jakter 72-åringen sine første kunder til nettutdanningen, som skal hjelpe unge butikkansatte til å bli bedre selgere.

Gruppe på 2 prosent

Petter Berg tilhører en liten gruppe nordmenn som har startet ny virksomhet etter at de er blitt pensjonister. Bare 2 prosent av dem som etablerte enkeltpersonforetak og AS-er i 2011 var 67 år og eldre, ifølge SSB (se grafikk).

Det er ikke så rart at de grå gründerne er i fåtall, mener Berg.

– Vi pensjonister er en privilegert rase, som har det altfor godt til å bruke tid på noe sånt. Vi reiser, spiser og drikker, er sammen med familie og venner og har mer enn nok fore, smiler han.

LES OGSÅ: Verdensmester i duppeditt-salg

Likevel oppfordrer han flere seniorer til å gjøre som ham selv.

– For dette er utfordrende og kjempegøy. Jeg er like hekta på nyetableringen min som alle andre gründere. Jeg står på og tenker på den 24 timer i døgnet, og tror absolutt det blir en suksess.

– Skaff deg en pensjonist!

Berg er overbevist om at de eldre er en ressurs som burde utnyttes bedre.

– Mange ser på oss nærmest som halvt demente. Det er ille og høyst feilaktig. Vi har livserfaring, god tid og en økonomi som gjør at vi ikke trenger å ta så stor risiko. Derfor burde flere eldre bruke livs- og yrkeserfaringen sin til å starte noe eget, eller bistå andre. Alle nyetablerere burde skaffe seg sin egen pensjonist, som mentor og rådgiver.

LES OGSÅ:

Det er ikke første gang den erfarne selgeren, lederen og rådgiveren Petter Berg prøver seg som gründer. Det har han gjort tre ganger før (se fakta) – sammen med andre, og stort sett med hell.

Vil lære unge å selge

Lanseringen av nettportalen «Kunsten å selge» er basert på boken hans med samme navn, som er utgitt i over 30.000 eksemplarer og er del av pensum på Handelshøyskolen BI.

– Jeg mener det er stort behov for dette læringstilbudet. 20.000 unge mennesker starter i ny jobb i varehandelen hvert år, og knapt noen av dem får fagopplæring i salg. Dette medfører store inntektstap for bransjen, samtidig som hver enkelt medarbeider går glipp av verdifull faglig og personlig utvikling, mener Berg.

LES OGSÅ:

Nå selger han sitt eget produkt.

– Jeg håper å finne kundene mine blant kjøpesentre, kjeder og butikker i Asker og Bærum. Jeg tror også at Nav kan bruke den nettbaserte selgerutdanningen til å skaffe ungdom arbeid.

– En kjempegod idé

En liten lakmustest viser at det er interesse for ideen.

– Dette hørtes kjempebra ut, jeg skulle gjerne forbedret meg litt på dette punktet selv. Får jeg muligheten, sier jeg ja på flekken, smiler Anniken Westgård.

24-åringen fra Bekkestua er butikksjef hos Kitch’n på Holmen Senter, og har aldri gått på noe salgskurs.

– Nettopp, og det er min forretningsidé. Det er nesten ingen som tilbyr slike kurs. Nå gjør jeg det – på nett, slik det passer ungdommen, uavhengig av tid og sted, sier Berg.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.