Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Kommuneoverlege: Anbefaler å ta rabiesvaksine

ADVARER: Ikke alle kjenner risikoen med rabies. Bærum kommune går nå ut å anbefaler vaksine til flere typer reisende.

Bærum kommune oppfordrer å ta vaksine mot rabies før lengre reiser eller forventet kontakt med dyr i risikoområder.

– Det er et behov i befolkningen om å kjenne til risikoen med rabies, forteller kommune- og smittevernoverlege i Bærum Bjørg T. Dysthe.

Hun forteller at de pleier å få inn en del henvendelser fra folk som har pådratt seg skader som kan gi risiko for sykdommen, men pågangen har økt den siste tiden – spesielt fra folk som har blitt bitt eller klort en lengre tid tilbake.

Ikke alle er klare over risikoen

Overlegen forklarer at ikke alle er klare over at man risikerer å bli smittet om man blir bitt, klort – eller til og med slikket på i åpne sår eller slimhinner, av et dyr i land med rabies.

I tråd med føringene fra Folkehelseinstituttet (FHI) og World Health Organization (WHO) oppfordrer kommunen alle som planlegger lengre reiser eller som forventer kontakt med dyr i risikoområder å ta vaksinen. Vaksinen er fordelt på to doser som tas med syv dagers mellomrom.

 

SMITTEOVERLEGE: Bjørg T. Dysthe mener at det trengs mer informasjon om risikoen rundt rabies.

– Det er noe vi alltid har hatt i reiserådgivningen vår. Vi har en lav terskel for å vaksinere, sier hun.

Overlegen legger til at barn kan være svært utsatt da de er lavere enn voksne, ofte søker kontakt med dyr og ikke alltid formidler om de har blitt utsatt for risiko.

Om du blir bitt, søk hjelp kjapt

Om uhellet skulle være ute, og man frykter at man har blitt smittet, er det viktig å få behandling raskest mulig. Helsepersonell vil først gi den smittede rabiesimmunglobulin for å nøytralisere viruset, for så å starte vaksinering mot rabies.

– Om man blir utsatt for smitte, må man oppsøke helsepersonell raskt, man vil få rabiesvaksine på stedet og følges opp når man kommer hjem, sier Dysthe.

Selv om du er sikrere som vaksinert, bør man fremdeles fylle på med flere doser om man frykter smitte. Også de som frykter for å ha blitt smittet tidligere, oppfordres til å ta kontakt.

Rabies

Les flere artikler