Skip to main content

Kommunen vil frata Anita-Elisabeth Bjørklund (26) personlige assistenter. Hun frykter det betyr et liv på sykehjem

HJELPENDE HÅND: – Uten hjelp hadde jeg aldri klart dette, sier Anita-Elisabeth Bjørklund, som er både lam og nesten blind. En av hennes personlige assistenter, Adrian Le Dantec, og servicehunden Majo guider henne og når hun er på tur ut av leiligheten på Erteløkka i Asker.

Multifunksjonshemmede Anita-Elisabeth Bjørklund (26) trenger hjelp til det meste – og får det av personlige assistenter døgnet rundt i sin egen leilighet. Nå sier Asker kommune nei til å forlenge ordningen.

– Det er helt grusomt. Mister jeg assistentene, mister jeg livet mitt, sier Anita-Elisabeth Bjørklund (26), som er lam og nær blind og må ha hjelp til alt fra å komme seg ut av senga og ut av leiligheten, til å spise og gå på do.

Halve livet har Anita-Elisabeth hatt sammensatte helseutfordringer. Da Budstikka skrev om henne i 2013, bodde hun på Bråset bo og omsorgssenter – mot sin vilje.

Nå bor 26-åringen i sin egen tilrettelagte leilighet på Erteløkka i Asker sentrum. Her har hun i drøyt to år bodd og styrt sitt eget liv med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) 24 timer i døgnet.

En ordning hun selv og støttespillerne hennes synes har fungert svært godt.

HJEMMEKOS: De personlige assistentene har hjulpet Anita-Elisabeth med å pynte slik hun vil ha leiligheten sin til jul.

LES OGSÅ: Er avhengig av hjelp – frykter rådmannens kutt

– Frykter jeg må på sykehjem

– Her lever jeg så fritt, selvstendig og normalt som jeg kan. Jeg kan male, dra på shopping – ja, jeg har til og med vært på skiferie med hjelp fra assistentene, sier Anita-Elisabeth, som skriver egen blogg om livet og utfordringene det byr på. (ekstern lenke)

Hun forteller at varselet om at kommunen vil erstatte dagens ordning med tilsyn fra hjemmesykepleie kom som et sjokk på sensommeren.

– Jeg har hatt et håp om at kommunen ville forandre mening, jeg er fortvilt for at de ikke har lyttet til meg. Hvis jeg ikke får hjelp døgnet rundt, frykter jeg at jeg må tilbake å bo på sykehjem. Det er ikke et sted for meg, jeg begynner å gråte bare jeg tenker på det.

LES OGSÅ: Jannicke (53) er langt inne i Alzheimers verden - men sangene svikter ikke

– Ikke forsvarlig på sikt

I forrige uke fikk 26-åringen et nytt brev, der kommunen opplyser om at de har fattet vedtak om å avslutte Anita-Elisabeths BPA-ordning 7. januar.

– Vi endrer til en tjeneste som både skal ta vare på praktisk bistand og medisinsk hjelp til brukeren, sier Meera Grepp, kommuneoverlege i Asker. Hvor mange timer med hjelp det i praksis vil innebære, er ennå ikke klart.

– Hvorfor vil dere endre en ordning brukeren er så fornøyd med?

– Vi tar selvsagt brukerens mening til etterretning, men vi har gjort en selvstendig faglig vurdering og har kommet til at nåværende BPA-ordning ikke er forsvarlig på sikt, uten at jeg kan kommentere det nærmere, sier Grepp. Hun er kjent med at vedtaket er klaget inn til fylkesmannen. I påvente av behandlingen, vil BPA-tilbudet til Anita-Elisabeth fortsette som i dag.

Dette er BPA  

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.