Skip to main content

Kommunen sendte pleietrengende 95-åring hjem til tomt hus

SENDT HJEM: Fredag ble Kaare Willy Enger sendt hjem til sitt 300 kvadratmeter store hus ved Føyka i Asker. 95-åringen frykter for hvordan det vil gå. FOTO: KIM VAN DER LINDEN
SENDT HJEM: Fredag ble Kaare Willy Enger sendt hjem til sitt 300 kvadratmeter store hus ved Føyka i Asker. 95-åringen frykter for hvordan det vil gå. FOTO: KIM VAN DER LINDEN

Kaare Willy Enger sier det er umulig å klare seg alene. Asker kommune sendte den pleietrengende 95-åringen hjem til stort og tomt hus.

– Det er ingen som ønsker å forlate sitt hjem frivillig, men jeg er ustø og vakler og har poengtert at jeg ikke vil hjem. Det er jo fælt at man må bli 100 år før man får kommet seg på et behandlingssenter, sier Kaare Willy Enger oppgitt.

LES OGSÅ:- Pasientene vurderes nøye

– Du er alt for klar og omgjengelig og sosial sier de til meg. Men det hjelper jo ikke når beina ikke bærer en. Jeg har jo ikke krefter. Hadde jeg vært dement, så hadde jeg blitt overført til et hjem, slår han fast.

Etter 70 års ekteskap ble Kaare Willy Enger enkemann 1. mars i år. Å miste sin kone gikk naturlig nok hardt inn på 96-åringen.

– Fars allmenntilstand forverret seg kraftig. Han sluttet å ta til seg næring, og ble kraftig dehydrert. Til slutt klarte han ikke bevege seg trygt omkring, sier sønnen Arne Enger.

Del på Facebook

Falt på badegulvet

25. mai ble 95-åringen lagt inn på Bærum sykehus etter å ha falt på badegulvet hjemme. Etter en og en halv uke ble han overflyttet til Godthaab for rekonvalesens.

«På grunn av sin helsesvikt har han behov for hjelp og tilrettelegging gjennom døgnet», skrev sykehuset i søknaden om korttidsopphold til Asker kommune.

Nå har 95-åringen vært på Godthaab i nærmere en måned. Det har gitt resultater.

– Han har kommet seg utrolig på fire uker. Vi trodde han skulle dø for seks uker siden, fortsetter Arne Enger, som likevel poengterer at faren er avhengig av hjelp.

– Han kan ikke gå rundt alene og være redd for å falle. Han må ha tilsyn for å føle seg trygg, slår han fast.

Fikk beskjed om å sitte i stol

Tilbudet Kaare Willy Enger kommer hjem til er en hjemmesykepleier vil være til stede ni timer per uke. Sykepleieren skal sørge for medisinering, tømme kateter og lage mat. Den resterende tiden må 95-åringen klare seg selv.

– Vi fortalte kommunen at han ikke har mulighet til å gå rundt uten tilsyn. Da fikk vi beskjed om at han måtte sitte i en stol til hjemmesykepleieren kom innom, sier sønnen oppgitt.

– Ni timer i uken kan de hjelpe ham opp fra stolen. Man kan begynne å lure på hele systemet, legger han til.

LES OGSÅ:- Pasientene vurderes nøye

Fire barn

Nå håper både far og sønn på at kommunen tar til fornuft og sørger for plass på et behandlingshjem, som Enger har søkt om siden før jul i fjor.

– Det er for ille at man må vente i mange måneder for å komme på et hjem. De sier jeg ser så oppegående ut, men de vet jo ikke noe om psyken min, eller hvor sliten jeg er, sukker 95-åringen.

– Hvis han må være hjemme, vil det bare gå ned igjen, avslutter sønnen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.