Skip to main content

Kommunen pepres med protestbrev mot skytestøy

KILDE TIL IRRITASJON: Løvenskioldbanen er et av landets største skytesentre og fører til støy som iriterer turgåere og beboere. FOTO: ARKIV
KILDE TIL IRRITASJON: Løvenskioldbanen er et av landets største skytesentre og fører til støy som iriterer turgåere og beboere. FOTO: ARKIV

Bærum kommune får nå en jevn strøm av klager på Løvenskioldbanen.

Protestene mot skytestøyen fra Løvenskioldbanen har ikke stilnet. Mange har skrevet under på oppropet fra Folkeaksjonen mot skytestøy som ble startet for et par år siden, og nå aksjonerer de i form av klagebrev til Bærum kommune.

Folkehelse­kontoret i kommunen har fått flere likelydende brev den senere tiden fra turgåere og beboere i området. De ber kontoret involvere seg i saken for å redusere skytetidene ved anlegget.

– Det er på høy tid at beboernes og markabrukernes helse og velvære prioriteres fremfor skytternes støyende aktiviteter til nær sagt alle døgnets tider året rundt, heter det i protestbrevet.

LES OGSÅ: 2.000 beboere og turgåere plages av skytestøyen

Budstikka har i flere artikler omtalt støyproblemet ved Løvenskioldbanen, som er et av landets største skytesentre med både lerduebaner og flere riflebaner. I juli spådde Folkeaksjonen mot skytestøy enda flere klager fremover grunnet byggingen av boliger i området.

Støyvoller

Generalsekretær Arild Groven i Norges Skytterforbund, som eier Løvenskioldbanen, har et inntrykk av at aksjonistene ikke vil lytte.

– Det virker som om de har bestemt seg for at deres løsninger er de eneste som fungerer, sier han.

LES OGSÅ: Kan få nasjonalanlegg for skyting i Bærum

Groven understreker at Skytterforbundet, sammen med Miljøverndepartementet, Fylkesmannen og Bærum kommune, er midt inne i en prosess om bygging av støyvoller som kan komme til å  redusere støyen fra anlegget med inntil 15 desibel.

– Folkeaksjonen vil derimot bygge inn hele banen, noe som ikke er praktisk eller økonomisk mulig. Dessuten er skyting primært en utendørsidrett, sier Groven.

Politiet og Garden

Han håper å få et klarsignal til bygging av voller i løpet av sommeren neste år. Groven har forståelse for at beboere i området rundt plages av støy, men ber dem innse at det har vært skytebane på stedet siden 1951.

– Løvenskioldbanen vil bestå. Også kommunen er innstilt på det. Banen er dessuten en viktig treningsarena for Garden og politiet, sier han.

Aksjonsgruppen: – Vil bygge inn lerduebanen

Geirr Anfinnsen, talsmann i Folkeaksjonen mot skytestøy, bekrefter at det er de som står bak de siste protestbrevene.

Han avviser Skytterforbundets påstand om at gruppen jobber for å bygge inn hele anlegget.

– Det er praktisk umulig. Vi ønsker derimot å belyse mulighetene for å få bygget inn lerduebanen, alternativt få den flyttet, sier Anfinnsen.

Gruppens andre hovedpunkter er:

  • Sørge for at det brukes riflekaliber som ikke bråker mer enn det som er lovlig.
  • Redusere åpningstidene.
  • Tvinge Skytterforbundet til å dokumentere hvor mye støyen kan reduseres ved å bygge voller.

Anfinnsen mener for øvrig argumentet om at skytebanen har ligget der siden 1951, er håpløst:

– Kravene til støy og miljø har endret seg og endrer seg stadig. For oss er det ikke selvsagt at Løvenskioldbanen skal bestå slik den er per dags dato.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.