Skip to main content

– Kommer mobilmasten, tar vi barna ut av skolen

MØTE: Rundt 15 foreldre fra Montessori-skolen hadde møtte frem til informasjonsmøtet. FOTO: HAKON HOLTAN
MØTE: Rundt 15 foreldre fra Montessori-skolen hadde møtte frem til informasjonsmøtet. FOTO: HAKON HOLTAN

Flere foreldre vil ta barna ut av Montessori-skolen i Bærum om Mobile Norway får ja til å plassere en basestasjon på Ballerud.

Tirsdag kveld hadde skolens FAU invitert til informasjonsmøte om masten. Frykten er stråling fra mobilmasten som skal plasseres 45 meter fra skoleveggen og 150 meter fra Montessoribarnehagen.

Del på Facebook

Det er Mobile Norway som har søkt om plassering av en 18 meter høy mast på området ved Ballerud hagesenter.

Feilinformasjon skaper frykt

Lars Klæboe fra Statens strålevern har forsket på hjernesvulst og stråling prøvde så godt han kunne å roe engstelige foreldre.

– All den viten vi sitter inne med tilsier at dette ikke er helseskadelig, sa Klæboe. Han kunne imidlertid forstå at mange er engstelige. – Det er nemlig for mange som leser seg opp på feilinformasjon, sa han og påpekte at strålingen ligger langt under grenseverdiene og at det er mobiltelefonen man har i hånden som er stålingsverstingen og ikke mastene.

Klæboe anklaget pressen og aksjonsgrupper for å skape unødig frykt.

Ikke rabaldermøte

Representanter fra organisasjonen Folkets strålevern prøvde på sin side å underbygge frykten og viste til at en rekke land har lagt seg på lavere grenseverdier enn Norge og påpekte at det er viktig å følge et føre-var-prinsipp når det hersker usikkerhet om helsefaren for stråling.
Ida Solheim fra organisasjonen hadde i en e-post til Budstikka før møtet varslet at det ville bli et rabaldermøte.

Noe rabaldermøte ble det ikke. Men Alexis Cameron fra Mobile Norway fikk klart kjenne det sterke motstanden mot masteplasseringen. Hun påpekte i klare ordelag at masten er såpass høy at det ikke vil være noen fare for elevene på skolen og at det ikke var grunn til engstelse.

– Kommer masten, tar jeg ut mitt barn, sa en mor, og en far fulgte opp med at han ikke vil la side barn gå på en skole så nær en mobilmast.

Endte med befaring

Øyvind Vada som sitter i styret for skolen kunne bekrefte at flere foreldre har kommet med samme beskjed.

Rundt 15 foreldre deltok på informasjonsmøtet og debatten endte med en bønn til Mobile Norway om å vurdere andre plasseringsalternativer i området på Golfbanen. Masten må plasseres i området for å dekke selskapets etablering av nytt mobilnett.

Siden skolen fikk rede på planene for et år siden har den prøvd å påvirke etableringen. Enden på kvelden ble at representantene for Mobile Norway inviterte to av skolens representanter og grunneier med på en befaring for å se på alternative plasseringer.

– Vi lover ikke noe, men vi er mottagelige for innspill, sa selskapets Alexis Cameron.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.