Skip to main content

– Kom og føl på slitet på nytt museum

HVA ER DETTE? Selv Øystein Holmen (82) er blank. Men er det noen der ute som vet, er de hjertelig velkomne til å melde seg, oppfordrer Holmen, som onsdag ønsket velkommet til det nye museet i Vøyenlåven.

Bærum og Asker har stolte landbrukstradisjoner. Det håper personene bak et nytt museum i Vøyenlåven å formidle.

På 1970-tallet, da traktoren var blitt enerådende som trekkraft i landbruket, begynte ildsjeler å samle inn gamle landbruksredskaper fra gårdsbruk i Asker og Bærum.

– Tanken var å redde gamle jordbruksredskaper fra tiden da hesten gjorde den tunge jobben. Arbeidet ble imidlertid innstilt og redskapene stående. Men for noen år siden ble det tatt opp igjen, og nå kan vi endelig presentere redskaper og utstyr på dette museet, forteller Berit Morstad i Bærum Landbruksforening, som står bak museet.

– Maten lages ikke på Rema

Hun oppfordrer folk til å komme for å «føle litt på slitet».

– Det har vært en stor utvikling på forholdsvis kort tid. Men faktum er jo at mange har en far eller en bestefar som er kjent med bruken av mange av disse redskapene i jordbruket og skogbruket, forteller Morstad.

 

SKÅL FOR SUKSESS: Øystein Holmen, Berit Morstad og resten av Bærum Landbruksforening åpnet onsdag det nye landbruksmuseet. Der ble det selvsagt skålt i lokal eplesaft fra Ringi gård. Her sitter de to i en 250 år gammel sluffeslede.

Annen etasje i Vøyenlåven ved Vøyenenga, et lokale på nesten 1.000 kvadratmeter, er nå fullstappet med gamle «ting og tang». Morstad mener et besøk på museet er en nyttig påminnelse om at det ligger mye arbeid bak produksjon av mat.

– Selvfølgelig var det vesentlig mer slit før landbruket ble motorisert. Men det er fortsatt slik at maten må produseres; den lager seg ikke selv på bakrommet på Rema eller Kiwi, understreker hun.

LES MER:

99-åring ved Semsvannet vekkes til live

Selger farsarven Store Berg gård for 29 mill.  

Trenger identifiseringshjelp

Foreningens prosjektleder Øystein Holmen (82) har selv, som barn på gården Berger (der Rykkinnveien går i dag), kjørt en del av vognene og sledene som er utstilt.

– Vi brukte selvsagt hest som trekkraft. Og det er hestens lange epoke i landbruket vi prøver å formidle, forteller han.

BILDESERIE:

Gamle redskaper på rekke og rad i nytt museum  

Holmen har kontroll over hva ulike redskaper er blitt brukt til, men noen hull er det.

– For eksempel denne: Her er vi blanke, sier Holmen og viser frem en slags gaffel med grove tenner i treverk.

– Personer med spesiell kompetanse på gamle redskaper er mer enn velkomne til å ta kontakt, sier Holmen.

 

VØYENLÅVEN: Den store låven ligger rett ved Vøyen gård ved Vøyenenga.

Offisiell åpning av museet er til høsten, og landbruksforeningen håper etter hvert å kunne gi grupper omvisning, også til skoleklasser.

– Åpningstider må vi komme tilbake til, sier Berit Morstad.

Bærum kommune har stilt Vøyenlåven til rådighet, samt bevilget noe i økonomisk støtte til oppstart.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.