Skip to main content

Kom for å tjene penger til familien i Litauen. Endte opp ufør, forgjeldet og overlatt til seg selv

FORSØKT DYSSET NED: Arbeidsgiveren hevdet at Ramunas Gudas ikke ville snakke med pressen. Selv lurte ¿Ramunas på hvorfor ingen brydde seg.BEGGE FOTO: NILS H. HARNES

Ramunas Gudas (22) fra Litauen rev bygg i Bærum for 19 kroner i timen. Nå sitter han 70 prosent invalid i hjemlandet, med et inkassokrav på 30.000 kroner for operasjonen i Norge.

Ramunas Gudas reiste til Norge på jakt etter jobb. Moren håpet gutten kunne hjelpe henne og fem søsken økonomisk.

Han rakk å jobbe i to uker.

LES KOMMENTAREN: Bare en østeuropeer?

Invalidisert

22. juli 2013, Haslum: Ramunas skulle rive en heis i Asker og Bærum boligbyggelags leilighetsprosjekt i Kirkeveien 71 for et litauisk firma.

Idet han skulle løsne den siste heiswiren, ble han dratt 15 meter opp etter en wire til toppen av heissjakten.

Han ble hengende i over tre kvarter. Fem rygghvirvler var ødelagt, Beinet stygt kuttet.

LES OGSÅ: Tilbudt lån til syketransporten

28. mai 2014, Litauen: Landskapet er flatt og trehusene ligger spredt. Det kunne like godt ha vært en liten bygd på Østlandet, bare at husene er litt mer slitte.

Vi svinger av til den lokale restauranten fra sovjet-tiden utenfor byen Plunge, en fem-seks mil fra Østersjøen.

Ramunas kommer gående inn på restauranten sammen med sin mor Audrone Gudiene. Ingen rullestol eller krykker. Tilsynelatende en helt vanlig ung mann.

Men ryggsøylen hans holdes i sjakk av innlagt titan. Den unge mannen, med de solide arbeidsnevene, kan nå bare løfte fem til seks kilo.

Han forteller rolig og nøkternt. Ingen store ord. Viser ingen aggresjon for et ødelagt liv. Sier at han bare vil fortelle sannheten om det som skjedde den dagen.

LES OGSÅ: Plikter å forsikre arbeidstagerne

To versjoner

– Jeg husker ikke noe fra ulykkesøyeblikket, bare at jeg tenkte at nå er det ingenting som betyr noe lenger. Så ble jeg borte. Helt til noen ropte: Lever du? Jeg så at masse blod kom ut av beinet, og jeg hadde store smerter i ryggen. Det føltes som en evighet før jeg lå på båren, forteller han.

Arbeidstilsynet har konkludert med at han ikke hadde fått beskjed om å rive heisen.

Ramunas selv snakket de aldri med. Politiet henla saken. De avhørte Ramunas via telefon.

LES OGSÅ: Kvestet i heisulykke - nå er saken henlagt

22-åringen selv er klokkeklar og detaljert når han forklarer:

– Etter matpausen fikk jeg og én til beskjed av arbeidsgiveren om å demontere heisen. Ingen av oss hadde revet en heis før. Arbeidskollegaen min så et telefonnummer på heisen og lurte på om vi skulle ringe for å sjekke om den var klargjort for riving. Men arbeidsgiveren vår sto ved siden av og sa: Ta det med ro, alt er klart. Dere kan begynne å jobbe, hevder Ramunas.

Ramunas og kollegaen så at heisen hang 40 centimeter over bunnen av heissjakten.

– Jeg klatret opp på taket av heisen, og fjernet de første av de fire wirene. For å unngå å bli med heisen hvis den falt ned den siste biten, festet jeg en av kablene i sikkerhetsbeltet mitt. Det var slik jeg tenkte, forteller Ramunas.

Valget skulle bli fatalt for ungdommen uten erfaring med heiser.

LES OGSÅ: Politiet: – Vil avhøre offeret etter heisulykke

Ingen forsikring

Arbeidsgiveren og arbeidskollegaen har gitt politiet en annen versjon. De hevder at de to bare skulle rydde søppel.

Ramunas advokat, Zita Kazlauskiene, forstår ikke logikken i Arbeidstilsynets konklusjon.

– Han ville ikke ha turt å begynne å ødelegge en heis uten å ha fått beskjed om det. Han kunne blitt straffet for det, mener hun.

Moren er eneforsørger for seks barn. I stedet for et bidrag til et stramt husholdningsbudsjett fra en sønn i Norge, fikk hun hjem en sønn med ødelagt kropp og inkassokrav på 30.000 kroner for operasjonen han måtte gjennom etterpå.

Budstikka har sett kravet, utformet av inkassoselskapet Lindorff. Arbeidsgiveren UAB Norena hadde ikke forsikret ham og vil ikke betale.

Arbeidsgiveren hevdet at Ramunas Gudas ikke ville snakke med pressen. Selv lurte Ramunas på hvorfor ingen brydde seg. Budstikka fant frem til han i Litauen.

LES OGSÅ: Fagforening kritisk til Arbeidstilsynet

Skryter av Ullevål

– Vi tenker ikke langt fremover. Selv bare en feil bevegelse av ryggen kan ødelegge for ham, svarer advokat Zita Kazlauskiene.

I Litauen får skadde 100 dager med rehabilitering gratis. Noe mer har ikke familien råd til.

– Det er mye behandling han burde ha hatt for å bli bedre. Ullevål sykehus var fantastisk. Bruk de varmeste ordene som finnes om dem. Legene her i Litauen var sikre på at han ville måtte sitte i rullestol resten av livet ut fra skadene han hadde. Nå går han, sier moren takknemlig.

 

 

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.