Skip to main content

Knut har over 730 forskjellige roser

GARTNER: Knut Auke ved Hesleberg gartneri i Vollen har over 730 rosearter.
GARTNER: Knut Auke ved Hesleberg gartneri i Vollen har over 730 rosearter.

Roser uten duft, roser med duft, sitrusroser og kjendisroser. Roser kan være så mangt.

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.)

På Hesleberg gartneri i Vollen har gartner Knut Auke over 730 forskjellige rosearter, deriblant mange historiske roser.

– Jeg begynte i denne bransjen på 70-tallet, sier han.

Da arbeidet han med snittroser, men etter hvert som han startet for seg selv har han gått over til hageroser, og har i dag Norges største samling av rosearter til kommersielt salg.

– Som man sier, skomaker bli ved din lest. Man gjør det man kan best.

Godt klima for roser

Allerede i pyramidene er det funnet pollen fra roser. Roser er et eldgammelt symbol på kjærlighet og skjønnhet.

I dag finnes det i overkant av 44.000 registrerte rosesorter.

– Norge har et godt klima for roser. Den nordlige halvkulen er det eneste stedet hvor roser vokser vilt. De fleste roser må ha det kjølig for å blomstre.

Og så overvintrer de bra, forklarer Auke.

Kjendisrosen Heidi Klum

Den mest kjente viltvoksende rosearten i Norge er nyperosen. Buskeroser, klatreroser og markdekkende roser. Til og med kjendisroser. I Tyskland har supermodellen Heidi Klum fått sin egen store, rosa rose med mange tette kronblader. Og ikke minst med en veldig duft.

– Duft er folk veldig opptatt av, det og farge, forteller Auke.

De fleste er opptatt av å ha velduftende sitteplasser i hagen, og flotte klatreroser oppetter veggene eller bortetter blomsterbeddene. Heldigvis er roser så greie at selv de uten grønne fingre kan klare å etablere en rosehage.

Roser kan spises

– Det er veldig mange som vet akkurat hva de vil ha når de kommer hit, sier Auke.

Det folk etterspør i dag er kunnskap. Om man kan gi dem litt historie, føler folk at de har med seg litt mer hjem enn bare planten. Man kan også spise roser. Roseblader kan pynte opp i salater, på kaken eller de kan brygges til te.

En annen godsak er rosegelé og rosevann med mozell i, det er ifølge Auke riktig så godt. Man kan også kandidere roseblader. Men alt dette forutsetter at man ikke sprøyter plantene. Selv bruker Auke kun å spraye litt grønnsåpe på rosene.

– Det er ikke verdens undergang å se en lus, slik folk tror.

Roser hele året

Står plantene utendørs trenger de lite stell, de klarer seg utmerket godt selv. Rosen La France setter skillet mellom historiske og moderne roser. Som den første moderne rosen ble den laget i 1867.

Historiske roser blomstrer kun en gang i løpet av sommeren, mens moderne roser er remonterende, det vil si at de blomstrer flere ganger i løpet av en sesong. Roser kan man plantes helt til frosten kommer. De siste årene har Auke fått flere ønsker om hardføre roser, som kan takle de vintrene vi har hatt de siste årene.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.