Skip to main content

Knallvær til besvær

VÅRVÆR: Sol og vårvær har smeltet mye av snøen i lavlandet. Om løypene smelter bort før påske, vil det fremdeles være mulig å få en ordentlig skiferie på fjellet, ifølge værprognosene. Peder Christian Svenkerud og hans firbente følgesvenn Pita er derimot ikke engstelige for finværet og tipper at det vil være gode skimuligheter her hjemme i påsken også.

Påsken ser ut til å bli varm og solrik i vårt område. Det betyr at de som vil være sikret skiføre, må til fjells.

– Det er litt mykt der hvor solen steker som verst, men ellers er det supert, forteller Peder Christian Svenkerud, mens han skøyter av gårde i skogsløypene i Vestmarka.

Med den trofaste følgesvennen Pita (7) i sekken har han lagt flere titalls mil bak seg på skiene denne sesongen. Svenkerud sier anbefaler klister om man har smøreski, men om man skøyter med smørefrie ski er det perfekt føre.

– Fortsetter det å være kaldt om natten, så holder nok føret til over påske, tipper han.

Solrik påske i vente

– Det ser ut til å bli fine temperaturer utover i påsken, lange perioder med sol og vårlige tematurer, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga.

I palmehelgen er det meldt lettskyet, pent vær på store deler av Østlandet. Godværet vil trolig holde seg stabilt resten av påsken, selv om prognosene er mer usikre på tampen.

 

AKTIV: Så lenge man har gode smørefrie ski og god skøytestil er føret i skogen ikke noe problem.

Husk solkrem og solbriller

Meteorologen forteller at været er litt mer usikkert i fjellet, men at man også kan forvente seg godt med sol i de nærmeste fjellområdene. Skientusiastene trenger imidlertid ikke frykte for at skiløypene skal smelte bort.

– Det blir mildere i fjellet også, men temperaturene holder seg lave med flere kuldegrader om natten. Så frem til påske blir det lite snøsmelting, forsikrer Haga.

Han har også en oppfordring til de som tenker seg ut i skisporene.

– Ikke glem solkrem og solbriller. UV-strålingen ligger på et moderat nivå og man kan få skader etter noen timers opphold i solen, advarer han.

Det vedvarende godværet har ført til at snøen allerede har smeltet i lavlandet flere steder. Mangelen på nedbør har ført til at det er sendt ut melding om moderat skogbrannfare på hele Østlandet.

– Mye vissen vegetasjon gir en økende gress og lyngbrannfare, sier Per Egil Haga.

Les flere artikler