Skip to main content

Klarsynt dømt til seks måneders fengsel

PARTENE: Bistandsadvokat Anitra Haldorsen, politiadvokat Christine Brække Hrasky og advokat Svein Olav Duesund. FOTO: PER ERIK HAGEN
PARTENE: Bistandsadvokat Anitra Haldorsen, politiadvokat Christine Brække Hrasky og advokat Svein Olav Duesund. FOTO: PER ERIK HAGEN

Retten har dømt en 49-årig spåkone fra Bærum for krenkende og skremmende oppførsel, og for flere tilfeller av vold mot en kvinnelig klient.

Asker og Bærum tingrett feller en knusende dom mot en 49-årig spåkone fra Høvik.

I retten forklarte fornærmede fra Asker at hun i første omgang var besnæret av tiltaltes klarsynte evner, men at hun etter hvert havnet i en situasjon der hun ble manipulert og hjernevasket av tiltalte.

Skulle snart dø

Tiltalte sa til henne at hun hadde kontakt med ånder og at fornærmede kom til å dø om kort tid. Hun kunne redde fornærmede fra å dø hvis hun fikk lære henne en metodikk for selvutvikling.

Konkret sorg, elendighet og død over barn og barnebarn skulle også ramme familien, hvis ikke fornærmede oppførte seg slik åndene ville.

LES OGSÅ: - Klarsynt kvinne sa jeg skulle dø

Hun ble svært redd, og fikk også på et tidspunkt beskjed om at hun måtte bryte med mannen sin.

Hun fikk også beskjed om å slutte med epilepsimedisinen, noe som skal ha vært en farlig handling.

I løpet av halvannet år fikk tiltalte også fornærmede til å overføre over 1,1 millioner kroner til sin konto. At dette skjedde, var begge parter enige om, men tiltalte benektet i retten at hun hadde spådd og manipulert fornærmede.

Fornærmede den troverdige

– Etter rettens syn har fornærmede gitt en detaljert og troverdig forklaring som styrkes av øvrige bevis i saken, heter det i dommen.

Av bevisene trekker retten frem vitnemålet til fornærmedes behandlende psykolog gjennom rundt 20 år, Christopher Lien.

Han merket en drastisk og markant forandring i fornærmedes væremåte etter at hun fikk kontakt med tiltalte. Han registrerte fordomsfulle betraktninger rundt egen familie, noe som utviklet seg til nesten paranoid forståelse av familien.

Samtidig idealiserte hun tiltalte ukritisk.

– Ut fra en samlet vurdering finner retten det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte fremsatte spådommer om ulykker og død, påstander om åndemakt og tankekontroll og nedsettende uttalelser om fornærmede og hennes familie, slik fornærmede har forklart. Samlet sett gir dette et bilde av en oppførsel som er plagsom og manipulerende, heter det i dommen.

Var klar over hva hun gjorde

Retten er heller ikke i tvil om at tiltalte var fullt ut klar over hva hun gjorde, og at hun forsto at hun oppførte seg på en måte som var ubehagelig, krenkende og skremmende for fornærmede.

– Retten finner det klart at hun bevisst og kynisk brukte et menneske som hun forsto hadde psykiske problemer og derved var sårbar. Hun misbrukte grovt den tilliten som fornærmede hadde til henne. Under rettssaken viste hun ingen evne til å ta inn over seg de påkjenningene som fornærmede har blitt påført, skriver sorenskriver Kristin Jahre Ramm i den enstemmige dommen.

– Retten finner det klart ut fra bevisføringen at tiltalte til dels har hatt et økonomisk motiv for sin hensynsløse oppførsel overfor fornærmede, konkluderer de tre dommerne.

Tidsrabatt på straffen

Kvinnen er også funnet skyldig i fire tilfeller av vold mot fornærmede, på turer som hun betalte.

I sum mener retten at 49-åringen skal ha en straff på seks måneders fengsel. Siden det har gått to år siden det siste straffbare forholdet, er halvparten gjort til betinget fengsel.

LES OGSÅ: Påstand om 8 måneder for klarsynt

I tillegg må 49-åringen betale 35.000 kroner i oppreisning til fornærmede.

Budstikka har vært i kontakt med forsvarer Svein Olav Duesund, men han ønsker ikke å kommentere dommen.

Les flere nyheter fra Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.