Skip to main content

Kjempet og slapp utvidet tid som lærlinger

LETTET: 19-åringene Nicolai Teigen Ludvigsen (t.v.), Lasse Sunde Øiesvold, Mathias Brattås Remo, Thim Falck Ytter Lindholm og Jens Aulie er glade å kunne ta fagbrevet i år i stedet for til neste år. – Det er fint å se at det er mulig å kjempe for noe og vinne frem, sier de.
LETTET: 19-åringene Nicolai Teigen Ludvigsen (t.v.), Lasse Sunde Øiesvold, Mathias Brattås Remo, Thim Falck Ytter Lindholm og Jens Aulie er glade å kunne ta fagbrevet i år i stedet for til neste år. – Det er fint å se at det er mulig å kjempe for noe og vinne frem, sier de.

Disse fem guttene kan nå feire at læretiden deres likevel ikke ble forlenget med 21 måneder.

18. februar skrev Budstikka om skuffede Rud-elever som midtveis i et fireårig utdanningsløp fikk vite at fire år plutselig ble til fem: 12 måneders læretid som bilmekanikere ble utvidet til 21 måneder.

– Jeg føler meg lurt, sa Thim Falck Ytter Lindholm den gang.

Nå er både han og kameratene glade for at det hele er løst. For fylkeskommunen har snudd etter å ha foretatt en ny gjennomgang av saken.

LES OGSÅ: Skuffede elever på Rud videregående

Positiv overraskelse

Lærlingene kan nå ta fagbrevet i år, som de var forespeilet. Deretter kan de enten fortsette i jobb som ferdig utlærte bilmekanikere eller studere videre, siden de i tillegg har studiekompetanse i realfag.

– At det faktisk lå en bekreftelse på 12 måneders læretid i posten, var en positiv overraskelse, sier Lasse Sunde Øiesvold.

– Etter så mye styr, hadde jeg aldri trodd fylkeskommunen ville gå tilbake på det, sier Nicolai Teigen Ludvigsen.

– Mange rådet oss til å gå rettens vei, men det hadde tatt lang tid og vært dyrt, sier Mathias.

Selv om flere av guttene på mange måter har satt livet på vent, blant annet ved å utsette militæret, er de svært fornøyd.

– Det fikser vi, smiler de.

Både ledelsen ved Rud videregående og foreldre har tidligere bedt om dispensasjon for disse elevene, siden 12 måneders læretid var premisset da de startet utdanningen. Svaret har inntil nå vært negativt.

Det var først etter at Thims mor, Nina Falck Ytter Lindholm, sendte en formell klage til fylkeskommunen på vegne av elevene, i tillegg til at Budstikka skrev om saken, at det hele løste seg.

LES OGSÅ: Rud-elever skuffet: Fire års utdannelse ble plutselig til fem

Burde vært løst før

Ved Rud videregående er ledelsen glad for at guttene slipper med 12 måneder.

– Det er gode nyheter at de endelig har fått medhold. Det skulle de hatt for lenge siden, sier Totto Skrede, avdelingsleder og ansvarlig for linjen «Teknisk industriell produksjon med studiekompetanse» på Rud.

– Men det er synd man må gå via pressen får å få gjennomslag. Både faglærer og undertegnede har hele tiden ment at dette kullet var lovet dette studietilbudet. Så kom det en endring i opplæringsloven som krevde dispensasjon. Men nå er vi glad og lykkelige. Norge blir tilført god arbeidskraft og kompetanse, enten det er som bilmekanikere eller som videre studenter, sier Skrede.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.