Skip to main content

Kastet seg i sjøen og berget kvinnen fra å drukne

Et gjennomtrengende skrik fikk de fem 17-åringene til å stupe uti vannet ved Kalvøya onsdag kveld. Der reddet de en kvinne (34) fra drukningsdøden.

– Vi gjorde bare det alle ville gjort i en slik situasjon, sier Erik Friis Røkholt (16) fra Kolsås.

Torsdag formiddag meldte Ullevål sykehus at kvinnens situasjon er alvorlig. Ifølge NRK skal kvinnen ha blitt lagt i kunstig koma.

– Hun var det siste vi tenkte på før vi sovnet onsdag kveld, og det første vi tenkte på da vi våknet i morges. Vi håper inderlig at det går bra med henne, sier Sebastian Sveum (17) fra Vøyenenga.

LES OGSÅ:Kvinne falt ned klippe på 7-8 meter

Hørte skrik

Onsdag kveld var guttegjengen fra Asker og Bærum som vanlig samlet på klippene ved Kalvøyas sør-vest-side, der de øver seg på å stupe ned i vannet.

Ved 20.30-tiden hørte de et skrik fra en 8 meter høy klippe like i nærheten.

– Jeg så masse støv som hvirvlet opp fra kanten av klippen, og et høyt skrik fra en kvinne. Kjæresten hennes ropte. Jeg gikk nærmere, og så med en gang at det ikke gikk bra. Hun rullet ned mot kanten, forteller Sveum.

Kvinnens kjæreste ropte til guttene om de kunne hoppe uti, ettersom det var umulig å hoppe fra der han sto. Da stupte Sveum, Røkholt og Tommy Larsen (17) fra Vøyenenga seg ut i vannet.

– Det var vel et instinkt om å hjelpe. Vi tenkte at vi måtte gjøre noe. Det var litt av en sjokktilstand. Kjæresten kunne ikke hoppe. Men vi som hopper her hele dagen, er kjent, forteller Sveum.

Trakk inn vann

På vei bort til kvinnen surret mange tanker i hodene til de unge redningsmennene. Ville hun overleve? Hadde hun slått seg veldig? Var hun synlig skadet? Ville de få se mye blod?

Kvinnen hadde knapt vært under vann i fire-fem sekunder før de tre var borte hos henne.

Da lå hun på ryggen i overflaten, og klarte så vidt å puste. For hvert åndedrag trakk hun inn litt vann.

– Vi fikk stabilisert nakken og holdt hodet hennes over vann. Hun var helt bevisstløs. Vi forsøkte å få henne til å blunke med øynene eller klemme hendene våre som tegn på at hun oppfattet at vi var der, men det var ingen tegn til at hun hørte oss, sier Sveum.

Holdt henne flytende

Herman Valø Orheim (17) fra Skui og Sigurdur Hauksson (17) fra Asker ble stående igjen på klippen for å få kontakt med redningsmannskaper. Da de var sikre på at redningstjenesten var blitt kontaktet, stupte også de uti.

De fem guttene klarte å få kvinnen inn på ei grunne, og byttet på å stabilisere henne og holde henne flytende.

Ifølge de unge redningsmennene kan det ha tatt 10–15 minutter før redningsskøyta og politibåten ankom stedet.

I mellomtiden kom også en privatbåt bort med en ferierende politikvinne, som stupte uti sammen med guttene.

– Vi gjorde bare det vi hadde lært av førstehjelp på skolen. Vår første innskytelse var å få henne opp av vannet så fort som mulig. Men politikvinnen fortalte oss at vi måtte vente til det kom en båre, så vi ikke skadde henne ytterligere. Det har vi aldri lært, sier Larsen.

Tenker på kvinnen

Tre av guttene ble med kvinnen om bord i redningsskøyta bort til Kadettangen, der både ambulansehelikopter, brannvesen og ambulansebil sto og ventet.

Onsdag kveld snakket de ut med hverandre og med familiene om det de hadde vært gjennom.
Alle de fem redningsmennene innrømmer at det tok lang tid før de klarte å sovne etter ulykken.

– Akkurat nå tenker vi mest på hva som kommer til å skje med henne. Vi gjorde det vi kunne for at hun skulle overleve. Vi håper inderlig at det går bra med henne, sier Orheim.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.