Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kaoset på Vallerhjemmet må gjennomgås av eksterne

Leder av Fagforbundet i Bærum Zlata Ljubicic er sterkt kritisk til driften av Vallerhjemmet under koronapandemien.

FOTO: PRIVAT

Dersom det er noe koronapandemien avdekket, mer enn noe annet, så er det hvor avhengige vi er av hverandre.

Jeg har fått mange vitnesbyrd fra ansatte på Vallerhjemmet. Her fremkommer det at ledere på Vallerhjemmet som hadde ansvaret for å forsikre at ansatte og brukere ikke skulle utsettes for uheldige og uønskede hendelser, var nærmest fraværende. De skulle vurdere risikoen for smittefare på arbeidsplassen, og planlegge tiltak dersom de ansatte kom i kontakt med smittende på arbeidsplassen eller selv utgjorde en smittefare. Vallerhjemmet hadde i en periode utskiftning av fire ledere. Det er vanskelig å tenke seg at den vurderingen som de skulle gjøre, som planlegging og gjennomføring av tiltak rundt smittefare slik AML & 3–1 ber om, har blitt ivaretatt.

Vallerhjemmet hadde ikke velfungerende smittevernstiltak for å kunne håndtere omfanget av koronapandemien. Ledelsen var ikke tilgjengelig for ansatte og kunne ikke sørge for at god og lik informasjon kom raskt ut til alle som skulle ha den.

Fagforbundet har mange medlemmer på Vallerhjemmet, både faglærte og pleiermedarbeidere. De gjorde en fantastisk jobb, men siden deres jobb ikke omfattet organisering eller ledelse av Vallerhjemmet, kom deres gode arbeid i skyggen av en fraværende ledelse.

Et medlem skrev til meg: «Vi fikk lite opplæring i smittevern, noe vi etterspurte, og vi måtte ta to kurs på nett som var obligatoriske. Beskjeder ble omgjort fra dag til dag og det var vanskelig å forholde seg til hva som gjaldt. Vi jobbet på tvers av avdelinger og fikk ikke lov til å bruke munnbind da det ikke var påvist korona på de pasientene vi var hos.»

De jeg snakket med sier at HMS var fraværende under hele perioden

Jeg har fått høre mye, og noe av det som jeg biter meg fast i er historiene fra ansatte som ble smittet selv, ble sendt hjem og ikke fikk noe annet enn radiostillhet fra ledere under tiden hjemme. Flere var alene, ensomme og hadde det vanskelig. De følte seg glemt. De sitter i dag med synlig preg av stress og tanker om at de kanskje smittet brukere eller bidro til smittespredningen.

De jeg snakket med sier at HMS var fraværende under hele perioden, og at det tok flere uker før flere av de nye tiltakene ble innlemmet i deres smittevernrutiner. For dem virket det som om ledere ikke visste hvordan de skulle håndtere situasjonen, og det var ingen åpenhet eller løsning som ble tatt opp med ansatte.

Spørsmålet mange stiller seg. Hadde Bærum kommune noen plan for smittearbeidet og ble det i så fall formidlet til Vallerhjemmet slik at det ble forstått. Det er nå viktig at all fakta fremkommer, det har de etterlatte og brukere krav på. Det har også et krav fra de ansatte. Dette er en av kommunens største tragedier. Det må ikke i ettertid kunne stilles spørsmål om gjennomgangens habilitet. Det er ingen tjent med.

Derfor krever Fagforbundet, på bakgrunn av alle tilbakemeldinger og samtaler med ansatte, en ekstern granskning av det som skjedde på Vallerhjemmet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.