Skip to main content

– Kan gi festivalen en annen atmosfære

– Det er med på å myke opp stemningen, sier Halgrim Thon om å ha klassisk konsert hjemme hos seg selv.
– Det er med på å myke opp stemningen, sier Halgrim Thon om å ha klassisk konsert hjemme hos seg selv.

Unni og Halgrim Thon er så glade i klassisk musikk at de åpner hjemmet sitt for en huskonsert under Asker Kammermusikkfestival.

– Slike huskonserter har det vært tradisjon for lenge. Vi regner med at de som kommer på en kammermusikkfestival ikke kommer til å ta med seg noe. Men vi setter også bort en del ting altså, forsikrer Unni Thon (70).

Førstkommende søndag åpner hun og ektemannen Halgrim (68) hjemmet sitt i Hanevoldveien for en eksklusiv huskonsert under Asker Kammermusikkfestival.

Unni Thon er selv utdannet innen klassisk musikk, og skal synge på konserten.

– Hvilket nummer i rekken er jeg?

– Du starter konserten. Jeg tenkte det passet, siden du er husfruen, svarer styreleder og pianist Kristin Lunde.

Privat stemning

Dette er historiens første kammermusikkfestival i Asker. Syv konserter på høyst ulike konsertarenaer (se egen faktaboks) tilbys fra fredag til søndag. Hjemme hos ekteparet Thon er det plass til 90 publikummere søndag ettermiddag.

– Det er moro å være med å gi festivalen en litt annerledes atmosfære enn det kan bli i forsamlingslokaler. Her skapes en mer privat stemning, sier Halgrim Thon, nevø av Olav Thon.

Ekteparet er involvert i norsk kulturliv og sponserer Den Norske Opera & Ballett og Risør Kammermusikkfestival hvert år.

– Vil huskonserter være et fast innslag på programmet til Kammermusikkfestivalen i årene som kommer?

– Det ville være fantastisk. Det er nok mange flere enn oss som har kapasitet til å åpne hjemmet sitt. Det er med på å myke opp stemningen, sier Halgrim Thon.

Imponert over kulturlivet

Med på laget for å etablere Asker Kammermusikkfestival er tidligere Operasjef og Dagblad-redaktør, Bjørn Simensen (67), som sitter i festivalstyret.

– Jeg er opptatt av lokalmiljøet og ønsker veldig å bidra her vi bor, sier han, som er bosatt på Billingstad med sin kone, mezzosopran Ingebjørg Kosmo. Begge deltar på scenen i helgen, Simensen under åpningen.

Etter tre år som askerbøring, har Simensen blitt imponert over kulturlivet og oppdaget alle talentene som bor her.

– Det er flere som er opptatt av klassisk musikk enn mange tror. Det vi er med på her kan styrke lokalfølelsen og lokalpatriotismen, sier han.

Profesjonelle aktører

Asker har flere profesjonelle aktører innen klassisk musikk i kommunen. Flere av disse er bidragsytere; enten de står på scenen eller medvirker i kulissene.

Operasanger Birgitte Christensen (42) og pianist Kristin Lunde (51) er både arrangører, står på scenen, baker kaker, selger billetter og koker kaffe under festivalen.

– Jeg føler at vi har god kontroll på det vi kan ha kontroll på. Nå håper vi inderlig at det kommer folk på konsertene, sier Lunde.

– Vi starter opp i år og koker suppe på en spiker. Etterhvert som vi får etablert oss, blir dette fantastisk. Vi har allerede snakket om planer for neste år, sier Christensen.

– En ting lærte jeg ganske tidlig, sier Bjørn Simensen:

– Lov ingenting.
 

Les flere kulturnyheter i Budstikka her.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.