Skip to main content

Kan du passe på denne svanen?

HJEPLER MANGE FUGLER: Marianne Fagerstrøm har hjulpet mange ville fugler.
HJEPLER MANGE FUGLER: Marianne Fagerstrøm har hjulpet mange ville fugler.

Marianne Fagerstrøm tok med seg en skadet svane til veterinæren i Sandvika. Hun endte opp med å måtte ta den med hjem i påvente av operasjon.

– Dette er et klassisk eksempel på utfordringen vi står overfor, sier Kari Lutro, veterinær ved Pet Vet i Sandvika.

Hun har i mange år etterspurt et sted der skadde ville dyr kan oppholde seg i påvente av å bli operert. Mange frivillige i Asker og Bærum kommer med skadde dyr til klinikkene, og veterinærene er forpliktet til å hjelpe.

– Det er en fantastisk innsats som gjøres av frivillige, men vi trenger flere som er villig til å huse dyr som venter på operasjon. Klinikken kan ikke blande ville og tamme dyr, da vi ikke vet om det er smittefare, sier veterinær Lutro.

Haltende

Klementina Nagi og Marianne Fagerstrøm har observert svanen over tid. Med hjelp av odontolog John Sandøy fikk de fanget fuglen og registrerte en stor kul på foten.

– Det var et skikkelig basketak, men disse store fuglene tåler en trøkk, sier Sandøy, som fikk oppdraget med å nedkjempe den store fuglen.

LES OGSÅ: Her fjerner John fiskesnøre fra svanens ben

Etter en sjekk hos veterinæren, kunne veterinær Kari Lutro konstatere at det er snakk om en betennelse i foten som må opereres.

– Hvis vi kan operere, gjør vi det. Men det er jo også tilfeller der avliving er eneste utvei, sier Lutro.

Svanen er nå satt inn i operasjonskøen, noe som medfører at den trenger husly både før og etter operasjonen.

Frivillige

Marianne Fagerstrøm har hatt med mange fugler hjem, men å huse en diger svane i opptil flere uker har hun aldri gjort.

– Det er vår plikt å hjelpe disse dyrene, men det er jo noe som ikke stemmer når frivillige må ta med disse dyrene hjem. Det er synd at det ikke finnes en bedre løsning, sier Fagerstrøm.

LES OGSÅ: Sta svane skapte trafikkproblemer i Sandvika

Nå bor svanen på badet hennes.

– Det er nok ikke ideelle forhold for en så stor fugl, og det er mye jobb for oss. Nå skal vi få henne operert og ut i naturen så fort som mulig, sier Fagerstrøm.

Se svanen hjemme hos Marianne (tekst fortsetter under videoen)

 

Hvem tar regningen?

– Vi står overfor flere problemstillinger. Hvor skal dyrene være? Og hvem skal betale for dette?, spør Kari Lutro.

Slik det er nå, søker klinikkene kompensasjon fra Mattilsynet.

– Ved avlivning er det snakk om et enkelt skjema. Når det er snakk om operasjoner og vedvarende behandling over tid, der bruk av utstyr, medisiner og kompetanse skal verdisettes, er det noe vanskeligere å sette riktig prislapp, sier veterinæren.

SE VIDEO: Pape-gøy på landet

Slik det er nå, stiller ofte veterinærene opp på frivillig basis, der klinikkenes tid, utstyr og penger brukes på ville dyr.

– Vi er forpliktet til å hjelpe i henhold til dyrevelferdsloven, og det gjør vi, sier Ltro.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.