Skip to main content

– Kan bli den nye folkesporten

valgenquete3
valgenquete3

Når Gaute Kristiansen møter folk på sjøen, lurer de på om han har mistet seilet sitt.

Det har han ikke. Kristiansen er daglig leder for sup.no på Oksenøya og holder kurs i standup-padling, som forkortes til sup. I tillegg distribuerer firmaet standup-brett og annet utstyr knyttet til dette. Aktiviteten er ganske fersk i Norge, og mange lurer veldig på hva som kommer når de ser han på sjøen.

– Dette er for alle, og derfor tror jeg at standup-padling blir den nye folkesporten på vannet. Kajakk har blitt en norsk kjæledegge, men dette appellerer til enda flere, sier Kristiansen til Budstikka.

Kajakk-nivå?

Kort forklart går aktiviteten ut på at man skal stå oppreist på et brett og bruke en åre til å padle seg fremover. I vintergale Norge tror Kristiansen at brettet kan bli like populært som kajakk. Ifølge han er det likt en av våre mest populære idretter.

– Sammenligner man det med å stake på langrenn er det en veldig lik bevegelse, og folk som er glade i det kommer også til å trives på brettet.

Treningsutbyttet er ifølge Kristiansen svært godt. Balansen trigges hele tiden, siden det nødvendigvis vil være ulik grad av stabilitet på vannet.

– Med rett teknikk får man i tillegg brukt alt av kjernemuskulatur. Man får trent skuldre, armer, rygg, rumpe, lår og legger. Balansen trigges og sammen med styrketreningen får man også en veldig bra effekt, forklarer han.

Fremkomstmiddelet eller ulike versjoner av det har eksistert svært lenge, men den kommersielle sporten har eksistert siden starten av 2000-tallet. Gjennombruddet for sporten kom i Hawaii og USA rundt 2005, og da var Kristiansen sentral i utviklingen. Et firma ved navn Starboard er eid av en nordmann, og da Kristiansen jobbet her var utviklingen av standup-padling i gang.

– Vi som jobbet der på den tiden var et team på svensker og nordmenn, som virkelig har hatt en stor innflytelse på sporten, forteller han.

 

LANGRENN: Med rett teknikk mener Gaute Kristensen at man nesten står på ski på vannet.
LANGRENN: Med rett teknikk mener Gaute Kristensen at man nesten står på ski på vannet.

LES MER: Bytter ut sykkelen med énhjuling

Flere tusen på kurs hittil

Elling Balhald var mannen som hadde agenturet på snøbrett da det kom til Norge. Dermed kontaktet Kristiansen ham da han skulle introdusere standup-padling for Norge. Nå har man kommet opp og stå på Oksenøya.

Så langt har de hatt rundt 4.000 mennesker på kurs. Disse går hver onsdag, og man kan melde seg på via firmaets nettsider sup.no. Kurset på halvannen time koster 650 kroner, men da får man komme tilbake og leie brettet gratis én gang i to timer. Ellers koster det 300 kroner for to timer å leie brett.

 

FOR VIDEREKOMNE: Ludvig Hedberg viser hvordan man kan snu brettet rundt sin egen akse.
FOR VIDEREKOMNE: Ludvig Hedberg viser hvordan man kan snu brettet rundt sin egen akse.

– Folk kan komme hit i treningstøy. Vi har utstyret som trengs og har nesten en «ikke-falle-i-vannet-garanti». De som kommer på kursene har en positiv innstilling, og alle reiser hjem med en mestringsfølelse. Vi anbefaler folk å ta et kurs først, siden man da også får to gratistimer i etterkant, sier Kristiansen som mener det er en enkel sak å mestre brettet på et grunnivå. Læringskurven er bratt og effektiv.

– 95 prosent av alle klarer å reise seg opp med en gang på riktig utstyr og hvis man har fått litt tips og triks i forkant. Vi tar imot alt fra barn til 80-åringer, folk med funksjonshemning. Ja, vi har til og med satt en rullestol fast på et brett. Dette er for alle.

LES OGSÅ: Tidligere verdensmester brakk åtte bein i kroppen og punkterte en lunge: – Jeg måtte bite i meg smerten

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.