Skip to main content

Kalte Asker-kirken «nesten antisemittisk» – ble klubbet

Frps Trond Ellingsens uttalelser om Asker kirke, falt ikke i smak hos ordføreren i Asker.

– Jeg bryr meg ikke så mye om at jeg ble klubbet, sier Trond Ellingsen (Frp).

Det var under behandlingen av årsrapport fra Asker kirkelige fellesråd i kommunestyret tirsdag ordføreren klubbet Ellingsen. 

Da han entret talerstolen, fortalte han at han skulle fortelle om det som ikke står i rapporten.

– Når Asker kirke ber om at beskyttelseshetsmuren rundt Israel skal fjernes, er det nesten en ren antisemittisme iført kappe og krage, sa Ellingsen.

Han la til at Asker-kirken også hadde bedt for IS-barna og hadde blitt bønnhørt av statsministeren.

Uttalelsene førte til klare mishagsytringer fra flere representanter i kommunestyresalen, og  reaksjon fra ordfører Lene Conradi.

– Nå er du langt ut over årsrapporten, så nå tror jeg at jeg klubber deg, sa hun og smalt klubba i bordet.

– Jeg bryr meg ikke så mye om at jeg ble klubbet, sier Ellingsen i en pause i møtet, og fortsetter:

– Grunnen til at jeg tok opp dette var at en mor til en konfirmant nylig var i kontakt med meg og fortalte om et arrangement i forbindelse med Kirkeuka for fred som konfirmantene var pålagt å delta på. Vedkommende reagerte på det fordi det ble oppfattet som Israel-fiendtlighet. Men i årsrapporten står det ingenting om det i forbindelse med Kirkeuka for fred. Derfor mente jeg det var relevant å si fra om fra talerstolen, sier han.

– Gikk over streken

– Han gikk over streken i forhold til hva som kan sies fra talerstolen i kommunestyret. Det var et usaklig innlegg som også var støtende. Jeg vil ikke kommentere på innhold engang, sier Conradi.

For andre gang i ordførerkarrieren klubbet Conradi en kommunestyrerepresentant. Forrige gang var det humoristiske uttalelser, det var det ikke nå. 

– Har du klubbet noen før?

– En gang, men da var det et humoristisk innlegg, men langt utenfor det saken handlet om, sier hun.

– Takk til ordføreren for at hun klubbet påstander som ikke burde vært fremmet fra en talerstol i kommunestyret, sier Marit H. Meyer. (V).

– Treffer ikke

– Som folkevalgt har han rett og plikt til å uttrykke det han vil om oss som kirke, men jeg opplever ikke at han treffer med beskrivelsen. Selvsagt er vi ikke antisemitter, sier Tor Øystein Vaaland, prost i Asker.

– Det finnes noen i den internasjonale samtale, eksempelvis i Tyskland, som vil sidestille kritikk av Israel med antisemittisme, jeg tror det er et blindspor. Israels venner burde se egeninteressen i å kunne kritisere politiske feilgrep uten å blande det med antisemittisme, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.