Skip to main content

Jus og økonomi på studietoppen

STUDIEDRØM: – Jus var førstevalget mitt. Studiet er knalltøft, men jeg trives kjempegodt, sier jusstudent Anna Vagstad Brunstad (21). I kollektivet hjemme på Bekkestua leser hun gjerne lover og paragrafer ved spisestuebordet.

Rettsvitenskap er det mest populære studiet – i år som i fjor. Det forstår jusstudent Anna Vagstad Brunstad godt.

– Jeg trives kjempegodt. Jus gir så mange muligheter for hva jeg kan jobbe med etterpå, sier Anna Vagstad Brunstad (21), som bor på Bekkestua i Bærum og studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

1.534 søkere hadde dette som sitt førstevalg i år. Rettsvitenskap i Bergen troner aller øverst på årets liste over flest primærsøkere: 1.855 ønsket seg aller helst dit. Hakk i hæl følger siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Det viser årets søkertall fra Samordna opptak, som ble offentliggjort torsdag.

Vernepleie på deltid er det eneste studiet som tar opp ferske studenter i Sandvika i år.

OsloMet trekker seg ut av Bærum. Etter hvert skal høgskolen VID overta studiene i Kunnskapssenteret.

138.732 søkere

I alt har 138.732 personer i vår søkt høyere grunnutdanning gjennom Samordna opptak.

Langt flere søker høyere utdanning enn det er plasser: I alt tilbys det 58.530 studieplasser i år, en økning på drøyt tusen plasser fra i fjor. Det betyr at det er 2,4 søkere per plass.

Anna kom gjennom nåløyet på jussen i januar for to år siden. Konkurransen om plassene var knalltøff, da som nå.

– Det passer meg bra. Jeg et konkurransemenneske, sier Anna, som spiller førstedivisjonsfotball for ØHIL. Hun synes det går helt fint å kombinere toppidrett med et krevende studium.

– Det er et tøft studium. Vi er jo mange sterke kandidater som tar studiet. Jeg vet det kommer til å bli konkurranse om jobbene også, sier Anna.

Ti på topp

LES OGSÅ: Rekordmange har søkt sykepleie i Sandvika

– Jeg bet negler i månedsvis

– Det er gøy å gå på et av de mest populære studiene, innrømmer Anna, som er fullt klar over rangeringen av toppstudiene.

Hun husker spenningen fra da hun hadde søkt studieplass i april, mens hun gikk det siste året på NTG, til hun fikk tilbud om studieplassen hun ønsket seg på sommeren.

– Jeg bet negler i månedsvis. Da jeg fikk plass, var det en kjempelettelse.

– Hvorfor tror du så mange unge søker jus?

– Det er et allsidig, fleksibelt og fritt studium. Det er bra. Mange tror utsikten til en fett betalt statusjobb som driver jusstudenter, men inntrykket mitt er at de fleste av oss er mest opptatt av å jobbe for rettferdighet og skille mellom rett og galt, sier Anna Vagstad Brunstad.

LES OGSÅ: Studenter fra Asker og Bærum strømmer til statusstudier

Litt færre søkere i år

Samordnet opptak forvalter søking og opptak til grunnutdanninger ved 1.300 ulike studier fordelt på 27 universiteter og høyskoler.

Søkingen har gått litt ned sammenlignet med i fjor.

– Etter kontinuerlig økning i søkertallene de siste årene ser vi i år en nedgang på 2,3 prosent. Tallene viser likevel at det fortsatt er god søking til høyere utdanning, sier Ann Elisabeth Wedø, avdelingsdirektør for utdanningstjenester i Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning).

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.