Skip to main content

Jurist: – Lovbrudd å lage hull og spor i skiløyper ved å gå på føtttene

IKKE GREIT: Asker Aps Frode Lerstein mener det må være greit å gå på føttene i skiløyper bare man holder seg unna selve skisporene. FOTO: HAKON HOLTAN
IKKE GREIT: Asker Aps Frode Lerstein mener det må være greit å gå på føttene i skiløyper bare man holder seg unna selve skisporene. FOTO: HAKON HOLTAN

Skiforeningen får full støtte av Marianne Reusch, jurist og en av landets fremste eksperter på allemannsretten.

– Friluftsloven har en veldig viktig bestemmelse som handler om at man skal ferdes hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. Denne bestemmelsen brytes om man går på føttene – eller rir og sykler for den saks skyld – og lager problemer for skiløpere, f.eks. ved å lage hull i sålen, sier Marianne Reusch, jurist og en av landets fremste eksperter på allemannsretten.

Hun understreker at hensynet gjelder hele løypetraseen, ikke bare selve skisporene.

LES OGSÅ:Skiforeningen: – Fotgjengere som ødelegger skiløypene, bryter loven

Greit i knallhard snø

Debatten omkring bruken av skiløypene blusset opp I forrige uke, da Asker Aps Frode Lerstein tok opp saken i kommunestyret.

Lerstein mener det må være greit å gå på føttene i skiløyper, bare man holder seg unna selve sporene. Fredag publiserte budstikka.no en sak der Skiforeningen hevdet at folk på fottur i skiløypene, bryter loven. Nå får foreningen støtte av Reusch.

– Altfor mange skyver allemannsretten foran seg når de hevder at «deres» bruk av naturen er akseptabel. Det handler om å ta hensyn og ikke skape vesentlig ulempe for andre, sier Reusch.

Hun er imidlertid klar på at fotgjengere er i sin fulle rett til å gå på føttene i preparerte skiløyper dersom løypene er så harde at de ikke skades av det.

Ekstra utgifter  

– Ingen kan med loven i hånd jage vekk dem som går til fots i løyper som er så harde at man ikke engang ser fotavtrykkene, for å sette det litt på spissen.

LES OGSÅ:Skifolk ber gående holde seg unna løypene

Skiforeningen er opptatt av å verne om hele løypetraseen.

– Vi ber folk ta hensyn også til området mellom sporene. Dette området brukes til skøyting. Når det tråkkes ned, kan snøen her bli veldig hard, noe som igjen fører til at vi må bruke ekstra ressurser på å preparere. En annen ting er at turgåere ofte lager hull i sålen, sier Hanne Jacobsen, som er informasjonskonsulent i Skiforeningen.

Kommunen kan selv vedta forskrifter som regulerer bruk av skiløypene. Men hverken Asker kommune eller Bærum kommune har hittil valgt å gjøre dette.

Et unntak er forbudet mot bruk av hest i alle former for preparerte skiløyper i Bærum kommune.

    Conradi: - Ikke behov for løyperegler  

Askers ordfører Lene Conradi (H) mener at det ikke er behov for en kommunal regulering av bruken av skiløypene.

– Kommunen, ved idretts- og friluftsavdelingen, mottar få henvendelser om konflikter i skiløypene. Det som har vært mest aktuelt denne sesongen er ridning kontra skiløyper ved Solli. Både skiløpere og ridende trenger store arealer, og ryttere opplever at mange av deres rideveier blir borte med løypepreparering på vinterstid, sier Conradi, som likevel ikke utelukker innføring av kommunale forskrifter på sikt.

– Men dette er ikke aktuelt før problemet eventuelt skulle bli uhåndterlig. Vi ønsker først og fremst å løse dette med informasjon og positiv tilnærming, sier Asker-ordføreren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.