Skip to main content

Jul med kongerøkelse, den fjerne østen og hundre år gammel julepynt

TRE OG KOBBER: Den doble døren skiller mellom kjøkken og stue, et unikt stykke trekunst med håndskårne utskjæringene, hentet fra en av mange reiser til Indonesia. De doble dørene har beholdt sin opprinnelige patina.
TRE OG KOBBER: Den doble døren skiller mellom kjøkken og stue, et unikt stykke trekunst med håndskårne utskjæringene, hentet fra en av mange reiser til Indonesia. De doble dørene har beholdt sin opprinnelige patina.

Hjemme hos Anna Wagner Norseng er det bare julepynten som er tradisjonell. Resten av hjemmet bærer preg av hennes mange fjerne reiser østover.

Se flere bilder ved å bla øverst i artikkelen.

– Nå har jeg akkurat vært i Marrakech, en utrolig fascinerende by. Dette teppet kjøpte jeg der, jeg er veldig glad i godt håndverk.

Den bereiste huseieren peker på en lang løper i gylne jordfarger vevd i ull.

– Jeg inspireres helt klart av reisene mine. India og Bali er favorittstedene, der finner jeg alltid spennende ting.

Svartmalt tømmervilla

Men tilbake til Vinter-Norge. Utenfor den svartmalte tømmervillaen laver snøen ned. Innenfor de tykke veggene blander kongerøkelse seg stemningsfullt med Bugge Wesseltofts lavmælte toner.

Julen er kommet til et av de tre eldste husene på Nesøya. Rommene er møblert med eksotiske møbler, spennende tablåer satt sammen av skulpturer og kunst fra India, Kina og Indonesia. Anna Wagner Norseng designer og produserer interiør, møbler og klær selv, fra nettopp Det fjerne østen.

– Jeg elsker julen, utbryter trebarnsmammaen mens hun danderer små håndlagde halmfigurer på fatet rundt små pepperkakehus.

Hundre år gammel julepynt

– Jeg arvet disse av familien og nå har de rundet 100 år. Jeg har noen andre som er litt større og henger i vinduet i stuen, de er nok 50 år nå. Jeg syns halm er nydelig til jul, det er noe med den gylne fargen og det naturlige. Det samme gjelder juletreet, det må være ekte. I år har vi vært ute hele gjengen og hugd vårt eget juletre.

Anna forteller at hun er litt streng når det gjelder pyntingen av selve treet.

– Jeg liker det enkelt pyntet. Røde hjerter og små figurer i halm, samt lys. Så når barna var mindre fikk de sin egen busk de kunne pynte av hjertens lyst. Nå bryr de seg ikke lenger.

På det flere meter lange spisebordet som Anna fikk spesiallaget av gamle materialer, står det hvite juleroser, hyasinter og tulipaner. En annen tradisjon hun holder i hevd.

Juleblomster

– Hvert år plasserer jeg juleblomstene rundt omkring i huset, med mose over jorden. Før snøen kommer kan man jo gå ut å hente selv, tipser estetikeren som også vil slå et slag for gult som julefarge.

– I kombinasjon med kobber, sølv og gull er det lune og stemningsfulle nyanser i en ellers mørk tid.

Det er 17 år siden familien tok over tømmervillaen med uthus som ble til hønsehus. Alle rommene har smakfullt blitt pusset opp. Et av de siste store grepene Anna gjorde var å gjøre om den største stuen til kjøkken.

Altanen ble innlemmet og resultatet har blitt et allrom på 30 kvm og fire meter under taket. Kortveggen som vender ut mot sjøen har fått store dører med vinduer i glass som strekker seg fra gulv til tak for å få mest mulig lys inn.

70 stykker til bords

– Det er ikke bare at vi lager mat og spiser her, men barna gjør lekser og jeg sitter gjerne i dagsofaen ved vinduet og leser. Det er rett og slett familierommet hvor vi alle samles.

Flere dager i uken har de familie eller venner på besøk.

– Vi blir fort opptil 12 stykker rundt bordet.

– Og i julen?

– Andre juledag er vi som regel 35 personer, men vi har faktisk vært 70 stykker! ler den gjestfrie vertinnen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.