Skip to main content

Jente (15) dømt til forvaring i ni år etter Vollen-drapet

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund, som var ansatt, ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen 28. oktober i fjor.
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund, som var ansatt, ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen 28. oktober i fjor.

Den drapsdømte jenta (15) anket dommen på stedet.

15-åringen fra Bærum ble fredag dømt til forvaring i ni år for overlagt drap på Anna Kristin Gillebo Backlund, med en minstetid på seks år.

Hun ble dømt for to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann, men frifunnet for erstatningskravet, som vil dekkes av den statlige ordningen for voldsoffererstatning. Dommen er enstemmig.

Anket på stedet

15-åringens forsvarer, Cecilie Nakstad, er skuffet over dommen.

- Vi er spesielt skuffet over at det ble forvaring. Jeg mener man kan stille spørsmålstegn ved at retten har adoptert de sakkyndiges vurdering av gjentagelsesfare så langt frem i tid. Særlig siden dette gjelder et barn. Uavhengig av det mener jeg bestemmelser både i straffeloven og barnekonvensjonen tilsier at min klient ikke bør dømmes til forvaring på grunn av sin lave alder, sier Nakstad.

Domfelte anket spørsmålet om straffutmåling på stedet, men tok betenkningstid når det gjelder skyldspørsmålet for overlagt drap.

- Grunnen til det er at vi må tenke på hva som er minst mulig belastende for jenta. Dersom vi anker over skyldspørsmålet vil saken føres for en jury i motsetning til en anke over straffeutmålingen, sier Nakstad.

Jenta og hennes far fulgte domsavsigelsen via videolink i Bjørgvin fengsel fredag. Nakstad sier 15-åringen tar dommen med fatning.

Det er første gang i norsk historie at et barn blir dømt til forvaring. Jentas forsvarere mener dommen bryter med barnekonvensjonen, mens aktoratet mener på sin side at forvaringsdommen både er til jentas og samfunnets beste.

Gjentagelsesfare

Retten mener gjentagelsesfaren, jentas voldshistorikk og alvorlige personlighetsforstyrrelse, samt behovet for å verne samfunnet taler for en forvaringsdom.

- Det foreligger en nærliggende fare for at domfelte kan gjennomføre en ny, alvorlig forbrytelse ved løslatelse. Retten har kommet til at en ordinær, tidsbestemt fengselsstraff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet, sa tingrettsdommer Jens-Sveinung Wegner da han leste opp fra dommen som teller hele 38 sider.

- Jenta trenger adekvat behandling som må strekke seg over mange år, sa Wegner.

Han viste til at de sakkyndige mener at jenta vil trenge minst ti års behandling før voldsrisikoen kan anses som lav.

I dommen legges det vekt på at Bergen fengsel har etablert en egen ressursavdeling for den drapsdømte jenta, som teller ni ansatte i turnus.

FORSVARERE: Advokatene Cecilie Nakstad (t.h.) og Marianne Darre Næss forsvarer den 15 år gamle bærumsjenta. FOTO: TRINE JØDAL
FORSVARERE: Advokatene Cecilie Nakstad (t.h.) og Marianne Darre Næss forsvarer den 15 år gamle bærumsjenta. FOTO: TRINE JØDAL

Anna Kristin Gillebo Backlunds bror, Amund Gillbo, sier at familien til den drepte var foreberedt på alle mulige utfall i saken.

- Vi var forberedt på alle mulige utfall, også en anke. Vi har kommet oss et skritt videre nå som saken er ferdig behandlet i tingretten, og må bare ta dommen til følge, sier Gillebo.

LES OGSÅ:

Tiltalte: – Jeg fortjener den straffen jeg får

Vil dømme drapstiltalt jente (15) til ti års forvaring

Forsvaret dropper tvil om tilregnelighet for drapstiltalt 15-åring  

 

Jeg er godt fornøyd med at påtalemyndigheten har fått medhold på så å si alle punkter, sa aktor Erik Førde etter domsavsigelsen.

Retten har, i motsetning til påtalemyndigheten, kommet til at drapet ikke ble begått under særdeles skjerpede omstendigheter.

Drapet fant sted på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen 28. oktober i fjor.

 

AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Statsadvokat Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren i rettsal 11 i Asker og Bærum tingrett. FOTO: TRINE JØDAL
AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Statsadvokat Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren i rettsal 11 i Asker og Bærum tingrett. FOTO: TRINE JØDAL

 

Saken oppdateres

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.