Skip to main content

- Jeg har ingen problemer med å snakke om det som har skjedd

Hjemme på Løren: Carine hjemme i leiligheten på Løren i Oslo. – Vi har venner her på besøk nesten hele tiden. De har slått ring om oss. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Carine.

Da Carine (28) langet ut mot arbeidsminister Robert Eriksson fikk hun uventet stor oppmerksomhet.

Husker du Carine Øien-Ødegaard fra Eiksmarka som Bærumsavisen skrev om for ett år siden?

LES OGSÅ: 27 år gammel og plutselig i rullestol

Den 15. juni 2013 var Carine på sommerfest sammen med vennene sine. Maksimal uflaks gjorde at hun snublet i en trapp og falt syv meter ut av et vindu. Carine havnet i rullestol og fikk lammelser i kroppen fra brystet og ned, og bare delvis funksjon i armene. Forrige gang vi møtte Carine, hadde hun sin siste uke på Sunnaas sykehus, landets største innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Hennes avsluttende ord til oss var:

– Jeg har fortsatt de tingene som betyr noe. Jeg har mannen min, mange gode venner og en fantastisk familie som stiller opp når de kan. Jeg er ikke rik, men jeg har nok til at det går rundt. Jeg har mulighet til å jobbe, jeg kan reise og jeg kan få barn.

Populær blogg

31. desember 2013 opprettet Bærums-jenta bloggen «Plutselig Rullestol» der hun skriver åpenhjertig om sin nye livssituasjon.

Carine blogger fortsatt regelmessig, og har mellom 400 og 600 lesere hver dag.

Nylig skrev hun sitt mest leste og delte blogginnlegg hittil. Under tittelen «Arbeidsmiljøloven» kritiserer hun arbeidsminister Robert Eriksson for å bruke folk med funksjonsnedsettelse som eksempler på hvorfor endringer i arbeidsmiljøloven er et gode.

På bakgrunn av innlegget ble  Carine invitert til å møte arbeidsministeren og et par andre stortingspolitikere sist uke. Hun ble også invitert til TV-studio og fikk innlegget sitt på trykk i aviser.

– Jeg er helt i sjokk over hvor langt dette blogginnlegget har gått, sier Carine.

Bryllup

Vi møter henne i leiligheten hun har kjøpt sammen med mannen Sigurd på Løren. En vennlig assistent åpner for oss når vi kommer.

Hva har skjedd siden sist, Carine?

Carine trekker pusten, smiler (det gjør hun ofte) og begynner å gå gjennom fjoråret.

Hun forteller om operasjonen hun gjennomførte 16. juni 2014 – nøyaktig ett år etter ulykken.

Under operasjonen, en såkalt kontinent cystostomi, flyttet kirurgene blindtarmen og laget et hull i navlen til Carine slik at hun kan tømme urinblæren sin selv.

LES OGSÅ: Jeg gikk bokstavelig talt i svart og stupte ned i mørket

Operasjonen ga komplikasjoner, og Carine måtte være på sykehuset i 16 dager og siden tilbake til Sunnaas for ny opptrening.

– Det var kjedelig med enda en sommer på sykehus. Men jeg er veldig fornøyd med operasjonen i dag. Det har gitt meg en helt ny frihet, sier 28-åringen.

Heldigvis rakk hun også å bli sterk nok til bryllupsfest. Sigurd og Carine giftet seg i eplehagen på Sunnaas like etter ulykken, og 9. august 2014 hadde paret stor bryllupsfest på Kanonhallen i Oslo med 115 gjester. Det var en flott opplevelse, bekrefter hovedpersonen.

Jobb

Carine har også begynt å jobbe. Tre ganger i uken er hun hos Statistisk sentralbyrå og skriver artikkel av masteroppgaven sin.

– Det har blitt enda viktigere for meg å ha en jobb. Jeg er jo statistiker, og det vil jeg veldig gjerne fortsette med, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg måtte starte helt på nytt etter ulykken

Har det blitt enklere å leve med skaden?

– Både og. På den ene siden blir det lettere og lettere fordi jeg har blitt mer vant til dette livet. Samtidig var det som å være i en boble å bo på Sunnaas. Alle vet hva en ryggmargsskade er der. Den virkelige verden er helt annerledes.

Hvordan forholder folk seg til deg nå, sammenlignet med før?

– Vennene og familien min er slik som de pleier, men ukjente vet ofte ikke hva de skal si. Et lite fåtall henvender seg til Sigurd eller assistenten min.

De rareste er de jeg har kjent tidligere og som jeg ikke har møtt siden ulykken. Når jeg merker at de blir usikre, så blir jeg det også.

Jeg skulle kanskje ønske at de bare spurte? Jeg har ingen problemer med å snakke om det som har skjedd, sier hun.

 

Denne reportasjen ble først publisert i Bærumsavisen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.