Skip to main content

– Jeg glemmer aldri det synet

TILBAKE: Jan Rygh tilbake ved barndomshjemmet på Jar. Den 9. april fløy tyske fly innover Oslofjorden og lavt over innover                hustakene. – Forvirringen var total. Det var skremmende, sier Rygh. FOTO: KARL BRAANAS
TILBAKE: Jan Rygh tilbake ved barndomshjemmet på Jar. Den 9. april fløy tyske fly innover Oslofjorden og lavt over innover hustakene. – Forvirringen var total. Det var skremmende, sier Rygh. FOTO: KARL BRAANAS

– Tante våknet av drønnene fra Oscarsborg om natten, og halv åtte om morgenen begynte luftvernsirenen å ule. Korte, hese støt, forteller Jan Rygh (85).

Han er tilbake ved barndomshjemmet i Midgarveien på Jar. Et stille villastrøk i Bærum. For 75 år siden var det panikk i gatene. Tyskerne invaderte.

– Fra stuevinduet så vi store, mørke fly komme inn over Oslo. De fløy lavt inn over hustakene. Vi kunne se akterskytteren som satt for seg selv bak. En av dem vinket og smilte til oss. Forvirringen var total, forteller Rygh.

Folk flyktet

Han var ti år den gangen. Men minnene fra den morgenen, og de neste fem årene sitter som brent fast hos 85-åringen. Han kan gjengi ansikter på tyske soldater han møtte. Lyder. Lukter. Spenningen. Og panikken blant de voksne.

– En nabo begynte å skyte mot flyene med hagle. Folk pakket for å flykte samme dag. Til gårder innover i landet. Til Valler skole. Til Røa. Tante, som tok seg av oss, ettersom moren vår var død og far var til sjøs, ble mest opptatt av mat. Vi måtte skaffe nok sukker, kaffe og brød, sier Rygh.

LES OGSÅ: – En forferdelig dag 

Dundret inn i villahage

Drønnene den natten var kanonene på Oscarsborg som fyrte løs mot den tyske krysseren Blücher, klokken 04.21. Senkningen av den forsinket tyskernes angrep på Norge slik at konge, regjering og storting rakk å evakuere.

Få timer etter kastet syv norske Gloster Gladiator jagerfly seg ut i kampen mot en overveldende fiende. Den første bølgen av tyske fly var på 70–80 maskiner. Folk i Asker og Bærum kunne se luftkampene på nært hold: Et tysk fly nødlandet på jordet ved Bryn kirke. Et jagerfly dundret inn i familien Theodorsens hage i Kilenveien 85 på Fornebu. I Kyrres vei på Stabekk krasjlandet et annet.

– Jeg trosset tante og løp gjennom skogen der, og forbi de tyske sperringene, sier Rygh og peker.

– Jeg glemmer aldri det synet. Flyet var nesten oppbrent. Alle var døde unntatt én. Han ble fraktet blodig til Bærum sykehus.

Krigskjøretøy stilles ut

Modeller av flyene og bilder fra Fornebu 9. april, kan man se på en utstilling som åpner Gamle Fornebu Kultursenter i dag. De som driver museer i området har tatt ansvar for å markere stedets nøkkelrolle under okkupasjonen.

I en hangar på 2.000 kvm skal de vise frem 20 militærhistoriske kjøretøy, gamle bildeler og krigsrelaterte malerier.

– Spesielt viktig er det at ungdom får lære denne delen av historien, så de har gratis inngang, sier Øistein Hagfors som driver Bilmuseet på Fornebu. Tom Arheim, fra Vespa-museet er enig.

– Her landet tyskernes transportfly med tropper som marsjerte inn mot Oslo, sier han.

LES OGSÅ: – Flyene hadde svarte kors under og jeg forsto at det var krig 

Gjemte radio

For Jan Rygh er det spesielt å oppleve 75-årsmarkeringen. Og han ser frem mot et lystigere jubileum i mai.

– Det var fem lange år, men vi ante håp etter hvert, sier han og forteller om radioen han fant på søppeldynga og gjemte unna på rommet. Om kvelden syvende mai våget han å skru den på.

– Da kom meldingen om kapitulasjonen. Jeg sprang ut og ropte: – Krigen er over. De sa det på radioen.

Ekstra stolt og glad.

LES OGSÅ: Se hvordan Oslo ble omgjort til 9.april

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.