Skip to main content

– Jeg gleder meg hver eneste dag til å gå på jobb

Gründer bak Aurora Verksted på Høvik, Trine Dreyer (t.h), og arbeidstager Gry Lillian Nilsen gir hverandre en god klem. Nå er de, sammen med sine nærmere 70 kollegaer, aktuelle med utstilling i Rådhusgalleriet i Oslo.
Gründer bak Aurora Verksted på Høvik, Trine Dreyer (t.h), og arbeidstager Gry Lillian Nilsen gir hverandre en god klem. Nå er de, sammen med sine nærmere 70 kollegaer, aktuelle med utstilling i Rådhusgalleriet i Oslo.

Aurora Verksted på Høvik feirer 25 år med kollektivutstilling.

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

– Jeg gleder meg hver eneste dag til å gå på jobb. Det aller beste er å få sitte ved strikkemaskinen, men jeg er ikke så glad i å legge mosaikk.

Gry Lillian Nilsen fra Gjettum smiler bredt. Foran henne ligger et tøystykke dekorert med blomster som Nilsen fyller med bitte små prikker i rette linjer.

– Det fineste jeg har laget henger i Rådhusgalleriet, sier hun stolt.

Priser

Nilsen er én av 70 arbeidstagere og ledere på Aurora Verksted.

Arbeidstagerne har ulike grader av psykisk utviklingshemming, og noen har fysiske funksjonshemninger. De jobber sammen med kunstfaglærte, og i fellesskap lager de produkter som selges i butikker flere steder i landet. Nylig åpnet de en utstilling i Rådhusgalleriet i Oslo, der de viser frem til sammen 110 arbeider.

– Jeg blir veldig stolt når jeg tenker på at det jeg har laget henger der, sier Nilsen om utstillingen som varer helt til 8. november.

Får utfolde seg

Gründer Trine Dreyer har jobbet i over 25 år med å finjustere og tilrettelegge konseptet.

– Det handler om å bruke det arbeidstagerne har og gi rom for at de får utfolde seg, uten at vi skal se etter begrensninger. Hvis en kommer til oss og kan brodere, så skal ikke vi si «så synd, for her broderer vi ikke». Da skal vi heller si, «så fint at du kan brodere, hva kan vi bruke det til?», sier Dreyer.

Produksjonsprosessen på verkstedet, enten det er porselenskopper, luer, pulsvarmere, gensere eller kunst, er delt opp i små enheter. På denne måten får alle delta.

– Vi er proffe og produktene vi produserer må være det. Kvaliteten på det vi lager skal være optimal, sier Dreyer.

Pirajaer i gull

Rett ved Gry Lillian Nilsen sitter Harald Frognes bøyd over titalls pirajaer som er tegnet på en duk. Disse fargelegger han, sirlig og til ytterste detalj, med gullfarge.

Ved siden av fargeboksen står en kopp kaffe.

– Nå må du ikke ta penselen i kaffekoppen, humrer Gry Lillian mens hun ser på Harald. På Rådhusgalleriet henger over 1.000 pirajaer som Harald har fargelagt.

– Det tok noen uker, sier han.

For Harald har Aurora en viktig funksjon i hverdagen.

– Det betyr at jeg kommer meg ut og får være sosial utenfor hjemmet. Også kommer jeg meg opp om morgenen. Dessuten er det veldig hyggelig miljø her, sier han.

Talentutvikling

Ordfører Lisbeth Hammer Krog snakker ofte om verkstedet i Kirkeveien på Høvik.

– Når jeg snakker om talentutvikling, så trekker jeg ofte frem Aurora Verksted. De skaper produkter som er helt unike, og som gjør både mottager og giver veldig stolte, sier hun.

Hammer Krog bestemte, da hun overtok ordførervervet, at gaver som gis av kommunen skal komme fra Aurora og Bærum Kommunale Arbeidssenter.

– Det var en helt bevisst holdning fra min side. Nå gleder jeg meg til å besøke utstillingen i Oslo den 7. november, sier hun.

Les flere kulturnyheter på Budstikka her.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.