Skip to main content

– Jeg er nesten blitt avhengig av å bake

BAKEGUTT: Helst skulle Fredrik Solbakk Andersen(16) fra Vettre bakt hele tiden, flere ganger om dagen.

Helst skulle Fredrik (16) bakt hele tiden, flere ganger om dagen.

– Hadde jeg fått bake når jeg ville, hadde det tatt litt av.

Fredrik Solbakk Andersen (16) fra Vettre står bak kjøkkenbenken. Foran seg har han målt opp og plassert alle ingrediensene i hver sin skål. Det synes han er både praktisk og estetisk. Og det må være sånn når man deler sine kakekunster med flere tusen lesere på egen bakeblogg.

Se flere bilder ved å bla i bildegalleriet øverst i saken.

I dag skal han lage cupcakes, en type muffins med mye glasur, også kalt «frosting», i kunstferdige former.

Fredrik startet bloggen i fjor, hovedsakelig for å ha et oppslagsverk for seg selv, men så ble den publisert på forskjellige nettaviser og plutselig hadde han flere tusen lesere.

– Det var ikke meningen at så mange skulle lese den egentlig. Men det blir bare morsommere og morsommere for hver dag.

Interessen kom i 6.klasse

Bakeinteressen startet da han hadde mat og helse i 6. klasse på barneskolen. Nå baker han så ofte han får lov.

– Jeg er nesten blitt avhengig av baking. Men jeg baker ikke så mye av gangen, det er ikke på noe poeng. Det må bli spist også.

På benken foran Fredrik står en miksmaster. Han sikter mel oppi og pisker egg og rømme i en annen bolle.

– Det er mange som stusser over at jeg har rømme i flere av kakeoppskriftene mine, men kakene blir saftigere da, forteller han.

Fredrik er nøye når han blander røren. Det må ikke gå for raskt.

– Man må ta det gradvis. Kjører man bånn gass blir det store luftbobler i røren.

Studerer baking på fritiden

På hverdagene går han studiespesialisering på Asker videregående skole. Han går på langrenn og liker å være med venner. Inspirasjonen til baking henter han overalt. Han leser bakeblogger og ser videoklipp om baketeknikker.

– Kommer jeg over en ny bakeblogg, kan jeg godt sitte i tre timer og lese gjennom alle oppskriftene. Jeg leser veldig mye om det jeg skal bake på forhånd, for å forberede meg godt. Da er det større sjanse for å lykkes.

Han tar ofte utgangspunkt i en oppskrift, men endrer den underveis. Favorittråvaren hans er sjokolade.

– Det er veldig gøy å arbeide med sjokolade, det er så mye man kan gjøre med den, så mange ulike smakskombinasjoner.

Baketriksing

Det har kommet opp et muffinsbrett på kjøkkenbenken.

– Jeg bruker en iskremskje til å fordele røren, forklarer Fredrik mens han fyller hver form en-tredjedel fulle.

Det er viktig å være nøye, så muffinsen steker likt.

– Det viktigste er at man kjenner sin egen stekeovn. Stek heller litt for lenge enn litt for lite. Man kan også fylle muffinsen med en vaniljekrem eller en «lemon curd», sier Fredrik.

Han plasserer bakebollen på en vekt og begynner å forberede glasuren. Alt veies nøye.

– Det må være på grammet. Forholdet mellom ingrediensene må være riktig for at man skal lykkes, sier Fredrik.

– Og smøret må være romtemperert. Det bør gjerne ha stått ute i 24 timer i forveien.

Drømmer om eget bakeri

Samtidig som Fredrik baker, rydder han kjøkkenet. Bakeboller vaskes opp og skåler og slikkepott forsvinner inn i oppvaskmaskinen. Å vaske opp etter seg er en del av avtalen. Drømmen er å kunne åpne eget bakeri.

– Da kan jeg bake hver dag. Men jeg kommer nok til å studere psykologi eller økonomi, så jeg har et annet yrke å falle tilbake på.

Han tar frostingen over i en sprøytepose.

– Silkemyk. Veldig bra konsistens, sier han fornøyd.

Fredrik dekker baksiden av en tallerken med plastfolie og øver seg et par ganger på å lage en rose.

– Det er viktig at man klemmer med høyre og styrer med venstre.

Hobbyfotograf

Til bloggen tar han bilder av det han lager selv – hvert skritt av prosessen. Han tar gjerne 100–200 bilder på hver bakeøkt. Så skal bildene redigeres, og det skal skrives en forklarende tekst til hvert bilde og oppskrift. Han kan godt bruke over en time på å skrive et blogginnlegg.

– Jeg forsøker å skrive rundt to innlegg i uken. Det er morsommere å lese en blogg med bilder som oppdateres regelmessig. Jeg pleier alltid å ha et innlegg liggende klart, så jeg kan publisere det om jeg er veldig opptatt en uke.

Han plasserer de ferdige kakene på et fat og smiler til fotografen.

– Det beste med å bake, er å se de forskjellige konsistensene, pynte det man lager og komme frem til spennende smakssammensetninger. Og selvfølgelig glede andre med det man har laget.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.