Skip to main content

Jar-gutt er superselger som 18-åring

ROS AV STORSENTER-DIREKTØR: Unge Tobias Linge høster mye ros for sine evner som selger av Sandvika Storsenters direktør Kathrine Ingerø.

Tobias Linge (18) fra Jar går siste året på Sandvika. Men allerede er han definert som en superselger.

– Tobias pekte seg ut tidlig. Det var det ikke jeg – men flere som la merke til, sier direktør ved Sandvika Storsenter, Kathrine Ingerø.

LES OGSÅ: Fikk nettideen i ammetåka

LES OGSÅ: Yrkesliv på timeplanen

Vant som ung selger

Under GründerExpo som gikk på Norges Varemesse tidligere i år vant Linge premien som beste selger. Ingerø ledet juryen som plukket ut de tre beste selgerne blant hele 800 kandidater, og Tobias trakk det lengste strået.

– Det er flere ulike selgertyper. Tre kan sammenlignes med Flåklypa-figurer. Du har Reodor Felgen som er veldig teknisk flink, Solan som er veldig pågående og så Ludvig som nesten ikke tør prate med folk.

Tobias er en blanding av Ludvig og Reodor. Han er flink teknisk ved at han kan det han skal selge. Samtidig er han positivt pågående som Solan, men ikke for pågående, sier Ingerø.

– Jeg opplevde ham også som veldig troverdig i salgsprosessen, noe som også er en veldig viktig egenskap, sier hun.

Konferanse og bedrift

Nå har unggutten akkurat vendt hjem fra lederkonferansen Next Generation Leaders i Peterborough i Canada.

– En kjempeinspirerende opplevelse! Vi lærte veldig mye. Noe av det viktigste er vel budskapet om at du kan nå så langt du vil om du bare jobber hardt nok, sier Tobias.

Aktiv på mange plan

I det daglige går han altså siste år på videregående. I tillegg er han aktivt med i bedriften Normex Tranding UB som er navnet på ungdomsbedriften Tobias var med i før sommeren.

– Tre av oss har videreført bedriften der vi selger avokadoolje importert fra Mexico. Vi er inne i fem butikker så langt, hvorav to lokale her i Asker og Bærum. Vi håper også veldig å kunne komme inn i Norgesgruppen, sier Linge. I tillegg jobber han deltid i bokhandel

Selger og fremtid

– Er det selger du vil bli «når du blir stor»?

– «Selger» er et begrep som kan være veldig mye. Noen assosierer det med noe negativt, hvilket jeg ikke gjør. Jeg tenker ellers at salg er så mye, ikke bare salg av produkter. Man kan selge tjenester, argumenter eller annet. For meg er det viktig uansett å tro på det jeg selger. Og det grunnleggende ønsket i meg er at jeg ønsker å skape noe.

Avgjørende for en butikk

At det å kunne selge er verdsatt og viktig understrekes av Ingerø.

– For en butikk er en god selger helt avgjørende. Og her handler det ikke bare om å selge produkter – men å selge gode handleopplevelser. Det er sentralt å gi en god opplevelse slik at kunder kommer igjen, sier Ingerø.

En god selger vil dermed aldri være redd for ikke å få seg en jobb, mener hun.

Viktig arena

Ingerø trekker også frem betydningen av Ungt Entreprenørskap som Sandvika Storsenter har et nært samarbeid med.

– Det er en viktig arena for samarbeid mellom næringsliv og skole. Det er også en flott arena til å inspirere til skaperkraft og innovasjon, sier senterdirektøren.

Og nå i høst skal Tobias på nytt «i ilden». Da er han plukket ut til å være «Leder for en dag». Hvilken bedrift blir klart senere.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.