Skip to main content

Ja, det har vært en lang og kald vinter!

Er du blant dem som føler at denne vinteren har vært strengere enn vanlig, kan det vise seg at du har helt rett.

- Ja, denne vinteren kan nok ha blitt oppfattet som både lang og kald i Asker- og Bærums-området, og det med rette, bekrefter Stein Kristiansen. Han er  førstekonsulent i seksjon for klimainformasjon ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Under normalt

- Både november og desember har vært kaldere en normalt. Vi målte en snittemperatur som var henholdsvis 2.9 og 6.2 grader kaldere en normalt i disse månedene, forteller Kristensen.

 - Kald vintertemperatur etablerte seg 16 november. Kulda pleier ikke å etablere seg så mye senere, men denne vinteren var perioden etter etableringen kaldere en normalt. Fra 16 til 30 november målte vi en snittemperatur på minus 10,7. Normalt pleier temperaturen å ligge på minus 1,8 i denne perioden. Dette illustrerer forskjellen godt, sier Kristensen.

Kalde luftmasser

Det som skjer er at et høytrykk kommer og dytter kalde luftmasser fra Sibir og Arktis nedover over landet vårt.

- Det er ikke noe unaturlig ved det som skjer, fortsetter Kristensen.

- Men perioder med kulde pleier å etablere seg i januar, og ikke i november slik som denne vinteren. Det er imidlertid ikke noe som ikke har skjedd før, informerer han.

Milde vintre

Det skal også være sagt at vi har hatt en periode med mildere vintre.

- Tiåret 1978 - 1987 var en periode med veldig kalde vintre i Asker- og Bærums-området. Deretter har vi opplevd en periode med mye mildere vintre fra 90-tallet og utover, dermed oppleves det som mer ekstremt når vi nå opplever at det blir kaldere igjen, tror meteorologen.

Kristensen kan fortelle at det stadig forskes på årsakene til slike temperaturendringer, men påpeker at de forskningresultatene som foreligger er ganske usikre.

 - Det vi ser er at forskjellige årsaksforhold kan gi samme effekt. Det betyr at det som forårsaket kalde vintre i 1978, kan være noe annet enn det som forårsaker kalde vintre i 2010.

Og for den som venter på at vinteren skal slippe taket: rundt 21 mars kan vi begynne å håpe på at våren kommer, skal vi tro Kristensen.

 

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.