Skip to main content

Ingrid fikk en idé – nå vil hun ta verden fra Las Vegas

INNOVASJON: – Hverdagen mellom lærer og elev bør bli mer sømløs, mener Ingrid Fossbråten (i midten). Her presenterer hun prosjektet sitt, utvikling av et digitalt produktivitetsverktøy for skolen, på egen stand under den store SITE-konferansen i Las Vegas i mars. Foredrag for hundrevis av mennesker gikk også bra.
INNOVASJON: – Hverdagen mellom lærer og elev bør bli mer sømløs, mener Ingrid Fossbråten (i midten). Her presenterer hun prosjektet sitt, utvikling av et digitalt produktivitetsverktøy for skolen, på egen stand under den store SITE-konferansen i Las Vegas i mars. Foredrag for hundrevis av mennesker gikk også bra.

– Du må tørre å ta de sjansene du får, sier Ingrid Fossbråten. Det kilte godt i magen da hun entret scenen i Las Vegas.

– Før konferansen var jeg både selvsikker og nervøs. Jeg kjenner jo konseptet mitt ut og inn, men det var første gang jeg skulle presentere og formulere det for andre i en så stor setting. Da jeg opererer helt på egen hånd, som en jente fra «lille» Norge i «store» USA, er det klart at dette oppleves som en stor milepæl.

Stedet var Las Vegas, anledningen var SITE-konferansen, en av verdens største konferanser for utdanningsteknologi – og på scenen sto en 30 år gammel lærer fra Stabekk som har fått en idé: Hva med å lage et digitalt produktivitetsverktøy, Hvor elevene kan samle det meste av skolearbeidet sitt på ett oversiktlig sted – samtidig som lærerne kan få mer fleksibilitet i arbeidet sitt og på en enklere måte støtte opp under hver enkelt elever og klassen som helhet.

Konferansen i Vegas ble en suksess og Ingrid har fått mange betabrukere til prosjektet sitt.

LES OGSÅ: Mener lærere må oppfordres til å ytre seg

Bygger på Hundsund-erfaring

Ideen til The Book ble født gjennom 3,5 års arbeid som lærer på Hundsund ungdomsskole.

– Jeg opplevde at hverdagen mellom lærer og elev bør bli mer sømløs. Etter å ha formet og utviklet ideen alene i to år, fikk jeg med meg programmereren Anas Almohana. Superflink og fra Bekkestua, smiler Ingrid.

LES OGSÅ: Elever og lærere fortviler etter at datakollaps slettet oppgaver, notater og videoer for alltid

I januar i fjor fikk hun studiepermisjon for å ta masterprogrammet Educational Technology Media Leadership ved California State University. Der har hun fått frigjort tid til utvikling av programmet – og de gir støtte ved å gjøre prosjektet til hennes avsluttende forskningsprosjekt. Planen er å lansere appen i løpet av 2020.

– Jeg er nå i gang med betatesting med flere lærere jeg traff på konferansen og noen folk rundt meg. Så gjelder det å prøve og optimalisere frem mot lansering.

– Hva må til for at The Book skal bli en suksess?

– Det er at én lærer begynner å bruke det. Da er vi i gang. Det fantastiske med lærere er at de er gode til å gjenkjenne de tingene som funker og som det er verd å bruke tid på, sier Ingrid.

– Hun har mye bein i nesa

30-åringen er glad for all støtten hun har fått, og mener tiden på teknologiskolen Hundsund med dyktige og teknologiopptatt kollegaer og en konstruktiv delingskultur har vært alfa omega for henne.

– Det er bra. Men så er det ikke så mange som gjør slik som Ingrid, tar permisjon uten lønn og drar ut i verden på den måten. Hun har mye bein i nesa og følger et spor som ikke så veldig mange andre gjør, kvitterer Hundsund-rektor Hans-Marius Christensen.

LES OGSÅ: Skolesjef ber om nasjonal hjelp for å gi elevene digitale læremidler

Tre til fem lærere ved skolen søker gjerne om permisjon for å videreutdanne seg hvert år, men de aller fleste av disse gjennomfører dette i Norge.

– Hvis folk ønsker å ta slike studier for å bygge opp kompetanse som er relevant for oss, så støtter vi dette. Selv om det i noen tilfeller kan medføre at vi mister medarbeidere – som i Ingrids tilfelle, ettersom hun nå går for en gründerkarriere, legger han til.

STØTTER: – Ingrid har mye bein i nesa og følger et spor som ikke så veldig mange andre gjør, sier Hundsund-rektor Hans-Marius Christensen.
STØTTER: – Ingrid har mye bein i nesa og følger et spor som ikke så veldig mange andre gjør, sier Hundsund-rektor Hans-Marius Christensen.

Oppfordrer andre til å utvikle og skape

Ingrid Fossbråten brenner for innovasjon, utvikling og teknologi, og er svært opptatt av kvinners rolle innenfor disse feltene. Hun driver også bloggen SheBetterInnovate med fokus på å motivere og oppfordre andre til å utvikle og skape, der hun også så vidt har begynt å skildre sin egen reise.

– Jeg har pratet med mange mennesker og tatt til meg deres erfaringer og råd. Som en god venn sier det så fint; gå alltid inn i rom med koppen halvfull, slik at du har plass til mer. Jeg tror på ydmykhet og respekt overfor andres erfaringer, da de fleste er i en posisjon hvor innovasjon er mulig, og jeg tror mange brenner inne med ideer og gode løsninger på små og store problemer. Et av de mest avgjørende rådene jeg har fått er å ta én ting av gangen, fordi det ikke alltid nødvendigvis finnes en protokoll i innovasjon. Jeg slet for eksempel i starten med å sette i gang fordi jeg trodde jeg var nødt til å skrive omfattende og velformulerte handlingsplaner, budsjetter osv. i forkant, men det ser jeg holdt meg igjen. Det er jo viktige elementer selvfølgelig, men de har jeg erfart at også kan utvikles underveis i prosessen.

Inspireres av Gunhild Stordalen og Greta Thunberg

– Man ser så mange i dag som skaper endring for det bedre, om man er kvinne, mann, høy eller lav, om det er internt på jobben, for seg selv, i hjemmet, eller digital nyskaping. I dagens samfunn får vi se mennesker, som alt fra Gunhild Stordalen til Greta Thunberg tar grep, og det er veldig inspirerende. Det man gjør trenger ikke engang være suksessfullt, for det vil uansett føles godt at man prøvde, sier Ingrid.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.