Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Ingen rabatt for de eldre etter TV-skandale

DÅRLIG UNDERHOLDNING: Sorte tv-skjermer er hva beboerne har tilgjengelig på rommene sine for øyeblikket.

Beboerne på sykehjem som mistet tilgang til TV, har neppe krav på økonomisk kompensasjon.

Mandag 18. september gikk fjernsynet i svart på rommene til beboere ved elleve sykehjem i Bærum. Somling med en anbudsprosess gjorde at kommunen ikke var rustet når de analogene TV-signalene ble slukket.

BAKGRUNN: Svarte TV-skjermer på sykehjemmene

Beboernes dårlige helsetilstand gjør TV-titting på rommet til en særlig yndet aktivitet.

Flere pårørende har kontaktet Budstikka de senere dagene, med spørsmål om hvorvidt bortfall av TV-tilbudet vil utløse en form for økonomisk kompensasjon. De peker på at sykehjemstilbudet må sies å være vesentlig forringet, når mange beboere kun får sett på TV i fellesrom og stuer.

LESERINNLEGG FRA PÅRØRENDE: Svarte tv-skjermer på sykehjem

Lover «ekstra hygge»

Tove Venås Hagen, seksjonsleder i pleie og omsorg i Bærum kommune, sier kommunen ikke har tatt stilling til spørsmål om økonomisk kompensasjon.

– I denne perioden har vi bedt sykehjemmene legge til rette for ekstra hygge for den enkelte og sosialt samvær i fellesrom og stuer, sier Hagen.

LES OGSÅ: Klarer ikke skaffe sykehjems-beboere tv-signal som lovet

– Beboere som ikke kommer seg til fellesrom eller stuer skal ha fått tv-tilbud på rommet, og vi er i løpende dialog med beboere og pårørende om dette, sier hun videre.

Ifølge Forbrukerrådet vil neppe svarte skjermer på sykehjemmene gi juridisk rett til kompensasjon.

Neppe krav på rabatt

– Vi forstår godt at hyggen blir redusert når fjernsynet blir borte, og vi håper kommunen gjør sitt for å få fikset på problemet, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet.

DEBATT: TV-opplevelser på sykehjem

Vie påpeker at loven åpner opp for både prisavslag og erstatning når du ikke får det tilbudet du er lovet.

– Men vi tror neppe at et midlertidig bortfall av fjernsynsunderholdning vil kunne gi rett på kompensasjon. Det du betaler for er omsorg og trygghet. Underholdning er viktig, men en liten del av det sosiale tilbudet, sier fagdirektøren.

TV i november?

Samtlige beboere ble lovet tv-dekning også på rommet innen 1. oktober, men heller ikke det gikk i boks.

– Vi klarer dessverre ikke å sørge for TV-signaler for alle beboere før 1. november, lød den siste lovnade fra kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune.

Årsaken til trøbbelet er at kommunen måtte avlyse en allerede forsinket anbudskonkurranse for dekoderløsning etter en klage fra en potensiell leverandør.


Les flere artikler